Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ICAP για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η συνολική εγχώρια κατανάλωση γάλακτος τα τελευταία έτη παρουσιάζει αυξομειώσεις. Παράλληλα, αξιόλογο μερίδιο καταλαμβάνουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στις περισσότερες κατηγορίες γαλακτοκομικών προϊόντων.
Της Μαρίας Γεωργιάδου
Αυξομειώσεις στις πωλήσεις τα τελευταία χρόνια
Κερδίζουν έδαφος τα φυτικά γάλατα
Στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων δραστηριοποιείται αξιόλογος αριθμός παραγωγικών επιχειρήσεων. Στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό από τις μεγάλου μεγέθους γαλακτοβιομηχανίες, καθώς διαθέτουν οργανωμένα δίκτυα διανομής και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Επιπλέον, ο παραγωγικός τομέας περιλαμβάνει αρκετές επιχειρήσεις με μικρότερη παραγωγική δυναμικότητα, οι οποίες είναι κυρίως τοπικής εμβέλειας. Ωστόσο, αρκετές από αυτές έχουν σημαντική παρουσία στις τοπικές αγορές. Ο εισαγωγικός τομέας περιλαμβάνει αρκετές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία έκδοση της κλαδικής μελέτης «Γαλακτοκομικά Προϊόντα» που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Α.Ε.
Η Ελένη Δεμερτζή, Senior Manager Οικονομικών Μελετών της ICAP Group σχολιάζει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς:
«Το 2015, η εγχώρια αγορά γάλακτος χαρακτηρίστηκε από αύξηση στην κατανάλωση του φρέσκου (λευκού) γάλακτος κατά 3% σε σχέση με το 2014. Μείωση της κατανάλωσης, την ίδια περίοδο, παρατηρήθηκε στις κατηγορίες του γάλακτος υψηλής παστερίωσης (-12% περίπου), του συμπυκνωμένου γάλακτος και του γάλακτος μακράς διαρκείας».
Το φρέσκο γάλα υπερτερεί
Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα (συμπεριλαμβανομένων και των διαφόρων ροφημάτων) εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη κατηγορία γάλακτος, καθώς το ποσοστό συμμετοχής του, επί του συνολικού μεγέθους, εκτιμάται σε 44% το 2015. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ισοδύναμο του συμπυκνωμένου γάλακτος, διαμορφώθηκε σε 27%. Το μερίδιο του γάλακτος υψηλής παστερίωσης μέχρι και το 2013 ήταν ανοδικό. Ωστόσο, τη διετία 2014-2015 ήταν πτωτικό, κυμαινόμενο στο 27% περίπου το 2015. Τέλος, το γάλα μακράς διαρκείας καλύπτει μικρό μέρος της αγοράς (μερίδιο 2% το 2015).
Όσον αφορά το γιαούρτι, η συνολική εγχώρια κατανάλωση γιαουρτιού, όπως επισημαίνει η κ. Δεμερτζή, αυξήθηκε κατά 2,7% τη διετία 2015/2014. Το 2016 υπήρξε μικρή ετήσια αύξηση της κατανάλωσης (περίπου 2%-3%). Αύξηση παρουσιάζει και η κατανάλωση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label), το μερίδιο των οποίων εκτιμάται στο 15% περίπου επί των συνολικών πωλήσεων γιαουρτιού (μέσω των αλυσίδων σούπερ μάρκετ).
Οι εταιρείες και τα κέρδη
Στα πλαίσια της μελέτης έγινε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός για τη διετία 2014-2013, βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εταιρειών.
Από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 16 παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου παρατηρούνται τα εξής:
Το σύνολο του ενεργητικού παρουσίασε οριακή αύξηση (0,5%) το 2014/2013, ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 4,2%. Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος παρουσίασαν μικρή αύξηση το 2014, σε σύγκριση με το 2013 (2,7%), ενώ λόγω συγκράτησης του κόστους, τα συνολικά μικτά κέρδη αυξήθηκαν με υψηλότερο ρυθμό (9,7%). Τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και το 2014, μειωμένα, όμως, κατά 1,5%.
Οι παραπάνω μεταβολές είχαν σαν αποτέλεσμα την αναστροφή του συνολικού, λειτουργικού αποτελέσματος, το οποίο κατέστη θετικό το 2014, από αρνητικό το προηγούμενο έτος. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη μείωση των μη λειτουργικών εξόδων, οδήγησε στη σημαντική μείωση των ζημιών. Τα κέρδη EBITDA παρουσίασαν σημαντική αύξηση (της τάξης του 78%).
Σύρετε για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου…
Μαρία Ασκαρίδου
Οι εταιρείες
ΜΕΒΓΑΛ
Η ΜΕΒΓΑΛ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα και η τρίτη σε παραγωγή, στον κλάδο των βιομηχανιών φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα μας. Παράγει και διαθέτει: Φρέσκο παστεριωμένο γάλα, γάλα υψηλής παστερίωσης, γιαούρτια ευρωπαϊκού και παραδοσιακού τύπου, τυροκομικά προϊόντα, επιδόρπια και ρυζόγαλο, ζελέ και κρέμες γάλακτος. Από το 1950 δραστηριοποιείται στην παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος στη Μακεδονία, όπου παράγεται το 67% του φρέσκου γάλακτος της Ελλάδας και αυτό της επιτρέπει να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της, με ελληνικό γάλα υψηλής ποιότητας από 1.200 φάρμες που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις. Η εγγύτητα αυτή εξασφαλίζει ταχύτερη εισκόμιση πρώτης ύλης στο εργοστάσιό της, την αμεσότητα στην επεξεργασία και τη φρεσκάδα στο τελικό προϊόν. Εφαρμόζει το σύστημα HACCP από το 1996 και έχει πιστοποίηση ISO 9001-2008, ISO 22000: 2005 (HACCP) BRC, IFS) NON-GMO’s animal feed. Τέλος, διαθέτει 26.000 σημεία πώλησης και εξάγει σε 30 χώρες.
ΚΡΙ ΚΡΙ
Από το 1954 η εταιρεία κατέχει σημαντική θέση στην παραγωγή παγωτού και γιαουρτιού. Σταθερή αποστολή της είναι η προσφορά μεγάλης ποικιλίας προϊόντων με πλούσια γεύση, υψηλή διατροφική αξία και ξεχωριστή ποιότητα, χρησιμοποιώντας πάντοτε τις καλύτερες πρώτες ύλες, σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες υγιεινής. Σήμερα, μετά από 60 χρόνια επιτυχημένης εμπορικής πορείας και συνεχείς επενδύσεις, η ΚΡΙ ΚΡΙ συγκαταλέγεται πλέον στις πιο δυναμικές βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων και στοχεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις αναπτυξιακές της προοπτικές, τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα, στόχος της εταιρείας αποτελεί να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά του αυθεντικού ελληνικού γιαουρτιού.
ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ
H ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ, μέλος του Ομίλου εταιρειών Vivartia, έχει ως αντικείμενο την παραγωγή και διανομή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα, γιαούρτι και τυριά. Ορισμένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα του Κλάδου είναι: Φρέσκο Γάλα ΔΕΛΤΑ, Μικρές Οικογενειακές Φάρμες, Milko, ΔΕΛΤΑ Advance, Complet, ΔΕΛΤΑ Daily, Bλάχας, Natural, Vitaline, κ.ά. Η εταιρεία διαθέτει επτά υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής εντός και εκτός Ελλάδας, τέσσερις σταθμούς συγκέντρωσης γάλακτος, ένα πανελλαδικό δίκτυο πωλήσεων και διανομής και απασχολεί συνολικά 1.400 άτομα. Στόχος της εταιρείας εδώ και 60 χρόνια είναι να ικανοποιεί καθημερινά τις διατροφικές ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα, άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας.
ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ
Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ είναι μία από τις πιο σύγχρονες εταιρείες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα. Το εργοστάσιό της βρίσκεται στον Αμμότοπο Άρτας. Η εταιρεία επεξεργάζεται ετησίως περίπου 27.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος και διαθέτει ένα υπερσύγχρονο ειδικό τμήμα συσκευασίας. Η παραγωγική δυνατότητα, οι τεχνικές, το πρωτοποριακό πνεύμα και οι συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογία, έρευνα και ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την εμπειρία και τη γνώση της παράδοσης, εγγυώνται την άριστη ποιότητα των προϊόντων.
ΟΛΥΜΠΟΣ
Η ιστορία ξεκινά το 1965, όταν στο κέντρο της Λάρισας, άρχισαν να συγκεντρώνουν γάλα από κτηνοτρόφους της περιοχής για να φτιάξουν αυθεντικά, παραδοσιακά, τοπικά προϊόντα. Το 1998 πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της εταιρείας από το κέντρο της Λάρισας, στις σημερινές εγκαταστάσεις, στη Γυρτώνη Λάρισας, διατηρώντας πάντα τη συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής και εστιάζοντας στο υψηλό επίπεδο των συνθηκών διατροφής και διαβίωσης των αγελάδων, τα οποία αποτελούν τη βασικότερη εγγύηση για ένα γάλα άριστο, με πλούσια γεύση. Το 2001, είναι η χρονιά που η εταιρεία αρχίζει να διαθέτει τα προϊόντα της σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα σηματοδοτηθεί και από μια πρωτοποριακή για την εποχή κίνηση, αφού πρώτοι στην Ελλάδα, διέθεσαν το Φρέσκο Επιλεγμένο Γάλα ΟΛΥΜΠΟΣ σε διάφανη φιάλη. Τη δεκαετία του 2000-2010 με πανελλήνια πλέον δραστηριότητα και με συνεχή επέκταση της γκάμας των προϊόντων, ξεκίνησαν και τις εξαγωγές σε όλο και περισσότερες χώρες.
Σύρετε για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου…
Ιωάννης Ζερκίδης
Οι εταιρείες
ARLA FOODS
Η Arla Foods είναι ένας συνεταιρισμός 12.500 γαλακτοπαραγωγών. Τα προϊόντα της Arla Foods πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα το 1975. Σήμερα, η Arla Foods προσφέρει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας στις αγορές βουτύρου, τυροκομικών και κρέμας γάλακτος, καλύπτοντας την ελληνική αγορά και τον Έλληνα καταναλωτή τόσο με άριστη ποιότητα όσο και με υπέροχη γεύση. Στα προϊόντα της Arla Foods συγκαταλέγονται το Lurpak, ένα βούτυρο από 100% αγνό, αγελαδινό γάλα, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα. Μια γκάμα γευστικών τύπων σκληρών και μεστών τυριών, από 100% φρέσκο, παστεριωμένο γάλα αγελάδος, όπως το Castello Danablu, το περίφημο μπλε τυρί με την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης Π.Ο.Π. Επίσης, υπάρχει η Arla Κρέμα Γάλακτος υψηλής παστερίωσης σε συσκευασία tetra pack, ιδανική για ζαχαροπλαστική και μαγειρική.
ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ
Η ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος παράγει τυροκομικά προϊόντα από το 1948. Από τις δυναμικότερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων και τις πιο σύγχρονες βιομηχανίες του κλάδου στην Ευρώπη, κατέχει σήμερα στην Ελλάδα εξέχουσα θέση στην παραγωγή τυριών και την πρώτη θέση στις εξαγωγές Φέτας Π.Ο.Π. Στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της ΚΟΛΙΟΣ στο Λιμνότοπο Πολυκάστρου Κιλκίς, επεξεργάζεται το φρέσκο πρόβειο, κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα, το οποίο συλλέγεται καθημερινά από επιλεγμένες και ελεγχόμενες κτηνοτροφικές μονάδες των 15 νομών της Μακεδονίας, της Θράκης και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Η άριστη πρώτη ύλη, οι αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και οι αυστηροί έλεγχοι σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων ΚΟΛΙΟΣ.
ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ
Η Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ, αποτελεί μία από τις πρώτες γαλακτοβιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος. Ιδρύθηκε στη Δράμα το 1964 από έναν συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων με σκοπό να επεξεργάζεται και να διαθέτει το γάλα τους. Η εταιρεία παραλαμβάνει καθημερινά αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα από τη ζώνη γάλακτος που βρίσκεται στο λεκανοπέδιο Δράμας και συγκεκριμένα από τους νομούς Δράμας και Καβάλας. Η παραλαβή της πρώτης ύλης τόσο του αγελαδινού, όσο και του αιγοπρόβειου γάλακτος γίνεται από το ιδιόκτητο δίκτυο παραλαβής της εταιρείας, το οποίο αποτελείται από ένα σύγχρονο στόλο επτά βυτίων παραλαβής γάλακτος. Η διανομή των παραγόμενων προϊόντων γίνεται επίσης από το ιδιόκτητο δίκτυο διανομής της εταιρείας το οποίο αποτελείται από ένα σύγχρονο στόλο πενήντα περίπου φορτηγών ψυγείων. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία έχει πλήρη έλεγχο, πέραν την πρώτης ύλης, και των προϊόντων διανομής και της ίδιας της διαδικασίας. Το μεγάλο όπλο της επιχείρησης είναι η πρώτη ύλη, η οποία είναι τοπική, απόλυτα ελεγχόμενη και άριστης ποιότητας.
ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ
Η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ είναι μια σύγχρονη, δυναμική γαλακτοβιομηχανία που δραστηριοποιείται από το 1994 στη Βόρειο Ελλάδα. Η εταιρεία συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το γάλα των 600 μόνιμα συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων. Η παραγωγή των προϊόντων γίνεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις εφαρμόζοντας τεχνολογία αιχμής, ώστε να παράγει προϊόντα με ασφαλή τρόπο, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Το 1997 ανέδειξε και διέθεσε πρώτη στην αγορά το αριάνι. Το 2000 οι μετοχές της εισήλθαν στο χρηματιστήριο και το 2008 έγινε ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του στάβλου, με σκοπό την αναβάθμιση της πρώτης ύλης. Σήμερα παράγει 25 τόνους αγελαδινού γάλακτος ανωτέρας ποιότητας.
ΦΑΓΕ
Η ΦΑΓΕ ξεκίνησε την πορεία της από ένα μικρό γαλακτοπωλείο στην Αθήνα το 1926 και κατάφερε να εξελιχθεί σε μία ηγετική, διεθνή εταιρεία γαλακτοκομικών με εξειδίκευση στο γιαούρτι. Δεν κατέχει μόνο την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, αλλά έχει κατακτήσει σημαντική και αυξανόμενη παρουσία στην αγορά γιαουρτιού των ΗΠΑ και σε περισσότερες από 40 άλλες χώρες. Εκτός από το διάσημο στραγγιστό γιαούρτι, παράγει και διανέμει μία μεγάλη ποικιλία άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων και επιδορπίων γάλακτος και γιαουρτιού. Τα προϊόντα ΦΑΓΕ διανέμονται σε περίπου 300 αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων, οι οποίες τροφοδοτούν περίπου 50.000 καταστήματά τους σε περίπου 44 χώρες, κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Επιπλέον, διαθέτει τα προϊόντα της σε μικρότερα καταστήματα, φούρνους, ζαχαροπλαστεία και γαλακτοπωλεία.
Σύρετε για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου…
Στοιχεία Ευρωπαϊκής Αγοράς
Οι εταιρείες
Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα ΑΕ
Η Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα ΑΕ το 2007 λάνσαρε στην Ελλάδα το Activia που βασίζεται σε μια συγκεκριμένη και μοναδική συνταγή, η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα μιας επιτυχημένης διεθνούς μάρκας, ιδανικά προσαρμοσμένη στην ελληνική γεύση. Εκτός από το Activia στην Ελλάδα, η Danone διαθέτει στην αγορά τα προϊόντα: Actimel (ρόφημα γιαουρτιού με τον μικροοργανισμό L. Casei Danone και βιταμίνες B6 και D), Danonino (παιδικό επιδόρπιο γάλακτος και ρόφημα ενισχυμένο με βιταμίνη D και ασβέστιο), Danette (επιδόρπια).
Διαθέτει ακόμη τη σειρά παιδικών προϊόντων Danone Disney, με γεύση μπανάνα, φράουλα και δημητριακά και τη σειρά Danone Star Wars, με γεύση φρούτα του δάσους.
ΘΕΣγάλα
Επεκτείνεται στον χώρο των παντοπωλείων
Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, που διαθέτει σήμερα 63 καταστήματα αυτόματων πωλητών φρέσκου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα δημιουργεί μια νέα γενιά καταστημάτων. Τα νέα καταστήματα-παντοπωλεία θα διαθέτουν τρόφιμα, συσκευασμένα και μη, τα οποία προέρχονται από συνεταιρισμούς και τοπικούς παραγωγούς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συνεταιρισμός, όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται με πρώτη ύλη που προέρχεται αποκλειστικά από την ελληνική γη και φέρουν τη σφραγίδα και την εγγύηση ποιότητας του ΘΕΣγάλα.
Τα πρώτα «ΘΕΣγάλα συν», ξεκινούν τη λειτουργία τους στη Θεσσαλονίκη με 14 καταστήματα. Με την ολοκλήρωση του δικτύου στις τρεις πόλεις, ο ΘΕΣγάλα θα διαθέτει συνολικά τουλάχιστον 63 σημεία, μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία και νέων καταστημάτων στην Αθήνα, σε γειτονιές που δεν καλύπτονται σήμερα, με στόχο την επέκταση του δικτύου σε συνολικά 100 καταστήματα πανελλαδικά. Οι αυτόματοι πωλητές θα συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως και σήμερα, προσφέροντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα του συνεταιρισμού.
Ο Ιωάννης Γιαννακόπουλος, επικεφαλής Marketing και Δημοσίων Σχέσεων του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα δήλωσε στο περιοδικό μας:
«Η λογική μας είναι να υπάρχει το γάλα του Συνεταιρισμού στα δικά μας καταστήματα. Ωστόσο, σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχει αναπτυχθεί το δίκτυο μας, συνεργαζόμαστε με μίνι μάρκετ, για να υπάρχει το γάλα μας και εκεί. Όπως για παράδειγμα στη Θέρμη Θεσσαλονίκης».
Ο συνεταιρισμός
Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, ιδρύθηκε το 2011 από παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Θεωρείται το επιτυχημένο μοντέλο ενός σύγχρονου συνεταιρισμού στην Ελλάδα, που με την καινοτομία των αυτόματων πωλητών, κατάφερε να διαθέτει καθημερινά, απευθείας στους καταναλωτές, το φρέσκο γάλα που παράγεται στις φάρμες του, σε λιγότερο από 24 ώρες από την παραγωγή του.
Σήμερα ο συνεταιρισμός διαθέτει μέσω των αυτόματων πωλητών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής των μελών του. Ο ΘΕΣγάλα μετατρέπει τα καταστήματα του σε μικρές συνεταιριστικές γωνιές, με ελληνικά προϊόντα τοπικών παραγωγών και ενισχύει το δίκτυό του με τη μέθοδο franchise.
Σύρετε για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου…
Οι εταιρείες
Εταιρείες με τοπικό χαρακτήρα
Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που είναι μεν μικρές, αλλά έχουν φανατικό κοινό. Αρκετές μάλιστα από αυτές, έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα φτερά τους, αναπτύσσοντας μεγαλύτερο δίκτυο διανομής. Εμείς συγκεντρώσαμε πέντε από τις πιο ενδιαφέρουσες εταιρείες που βρήκαμε.
Φάρμα Κουκάκη
Η Φάρμα Κουκάκη βρίσκεται στους κάτω Αποστόλους στο Κιλκίς, όπου ο καθαρός αέρας και το απόλυτα φυσικό περιβάλλον δημιουργούν ιδανικές συνθήκες εκτροφής και ανάπτυξης της φυτικής παραγωγής και του ζωικού της κεφαλαίου (καλλιέργειες ζωοτροφών, αγελάδες).
Απολαύστε τα παραδοσιακά, φτιαγμένα από αρίστης ποιότητας πρώτη ύλη, ελληνικά προϊόντα της Φάρμας Κουκάκη, όπως φρέσκο αγελαδινό γάλα, γιαούρτι, αριάνι, κεφίρ, ρυζόγαλο, κρέμες, τυροκομικά, βούτυρο και φυσικούς χυμούς, τα οποία θα βρείτε σε περισσότερα από 3.000 επιλεγμένα σημεία πώλησης.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ
Η εταιρεία του Στέλιου Λύτρα παράγει και εμπορεύεται τυροκομικά προϊόντα από το 1960 ενώ η έδρα της τα τελευταία 25 χρόνια βρίσκεται στο Μαυροβούνι Λάρισας. Το κύριο προϊόν της γκάμας αποτελεί η βραβευμένη Φέτα Π.Ο.Π. ΛΥΤΡΑΣ που παράγεται από φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο και γίδινο γάλα που συλλέγεται καθημερινά από 300 συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας. Άλλα προϊόντα της γκάμας της εταιρείας είναι το Κατσικίσιο Τυρί, το Ανθότυρο, η Μυζήθρα, το Μανούρι Π.Ο.Π. και το Στραγγιστό Γιαούρτι.
ΛΥΚΑΣ ΙΚΕ
Η εταιρεία Λύκας ιδρύθηκε στο Βαφειοχώρι Κιλκίς τον Απρίλιο του 1987. Αρχικά παρήγαγε τυροκομικά προϊόντα, αλλά η ενθάρρυνση και η ζήτηση των καταναλωτών ώθησε την εταιρεία στην παραγωγή και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Η ΛΥΚΑΣ ΙΚΕ σήμερα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία τυροκομικών προϊόντων τόσο από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα όσο και αγελαδινό. Στόχος της ΛΥΚΑΣ ΙΚΕ είναι η μεγαλύτερη δυνατή ικανοποίηση των καταναλωτών μέσα από τη συνεχή βελτίωση των προϊόντων της και τη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ο ΚΟΜΗΣ
Από το 1971 ξεκίνησαν να παράγονται τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα «Γιαούρτι και φέτα Ο ΚΟΜΗΣ». Η συνταγή είναι παλιά, αλλά τα προϊόντα φτιάχνονται πλέον σε σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις. Η εταιρεία ανανέωσε τα προϊόντα και τις συσκευασίες και δημιούργησε ένα νέο εργοστάσιο το 2011, επεκτείνοντας το δίκτυό της. Φτάνει πλέον σε Αχαΐα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Αττική.
Το πρόβειο γιαούρτι και η φέτα αποτελείται από 100% Ελληνικό πρόβειο γάλα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 60% του πρόβειου γάλακτος βασίζεται σε δικά τους ζώα, βοσκής Πετσάκων Καλαβρύτων. Επίσης, το αγελαδινό γιαούρτι μαζί με το ρυζόγαλο και την κρέμα, αποτελείται από 100% ελληνικό γάλα αγελάδος, βοσκής Πετσάκων Καλαβρύτων.
ΣΕΡΓΑΛ ΑΕ
Η ΣΕΡΓΑΛ ΑΕ ιδρύθηκε το 1964 από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και το 1995 η βιομηχανία πωλήθηκε μέσω δημοπρασίας, οπότε και άρχισε η σταδιακά ανοδική της πορεία. Αυξάνοντας την παραγωγή της κατάφερε να επεκτείνει το δίκτυο διανομής της στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου και συνεργάστηκε με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κατακτώντας ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο αγοράς.
Τον Αύγουστο του 2008 η ΣΕΡΓΑΛ ξεκίνησε μία επένδυση πλήρους εκσυγχρονισμού και αυτοματοποίησης της διαδικασίας παραγωγής της. Μετά από αυτό, η επιχείρηση όντας πλέον μια υπερσύγχρονη γαλακτοπαραγωγική μονάδα κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή της στα νέα προϊόντα και να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα τους προμηθευόμενη την πρώτη ύλη της από κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στον νομό Σερρών, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την επιβίωση της σερραϊκής υπαίθρου.
Σύρετε για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου…
Κερδίζουν έδαφος τα φυτικά παρασκευάσματα
Ολοένα και μεγαλύτερο φαίνεται ότι είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα ροφήματα ή αλλιώς τα φυτικά γάλατα που υπάρχουν στην αγορά. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη, είτε λόγω δίαιτας καθώς πολλά από αυτά είναι πιο χαμηλά σε θερμίδες. Έτσι, τα επιλέγουν και τα εντάσσουν στις αγορές τους, έναντι του ζωικού γάλακτος.
Ας δούμε αναλυτικά τις κατηγορίες που υπάρχουν:
Γάλα σόγιας
Το γάλα σόγιας ξεκίνησε σαν προϊόν που προτιμούν οι vegans για να καταφέρουν να αφαιρέσουν από τη ζωή τους το ζωικό γάλα. Αποτελεί όμως και επιλογή, και γι’ αυτό συνέχισε να επικρατεί στην αγορά, για όσους δεν ήθελαν τα υψηλά λιπαρά του ζωικού γάλακτος. Δηλαδή υιοθέτησαν το γάλα σόγιας, σαν ένα διαιτητικό προϊόν.
Το γάλα της σόγιας αναδεικνύεται επίσης, ως ένα καλό στοιχείο για την καθημερινή διατροφή όλων όσων επιθυμούν να διατηρούν ένα υγιές σώμα. Ο λόγος είναι ότι τα συστατικά της σόγιας παρουσιάζουν έναν εντυπωσιακό πλούτο θρεπτικών ουσιών, καθώς περιέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό πρωτεϊνών, ωφέλιμων λιπαρών, χαμηλών υδατανθράκων και φυτικών ινών.
Γάλα αμυγδάλου
Το αμυγδαλόγαλα παρασκευάζεται από αμύγδαλα και νερό και κερδίζει συνεχώς έδαφος στην καθημερινότητα όσων ασχολούνται λίγο παραπάνω με τη διατροφή τους. Μάλιστα, στη μεσαιωνική Ευρώπη καταναλωνόταν συχνά, ιδιαίτερα τις ημέρες της νηστείας, ενώ στη μέση ανατολή, αιώνες πριν, ήταν ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα, ευρύτερα γνωστό με το όνομα amygdalate. Το γάλα από αμύγδαλο έχει μόλις 40-60 θερμίδες ανά φλιτζάνι και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Επίσης, δεν περιέχει χοληστερόλη, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά. Έχει κρεμώδη υφή και έντονη γεύση αμυγδάλου. Μερικές εταιρείες προσθέτουν και γλυκαντικές ουσίες ή και κάποιο άρωμα για γεύση.
Γάλα καρύδας
Το συγκεκριμένο γάλα φτιάχνεται από νερό και την τριμμένη σάρκα καρύδας. Μοιάζει πολύ στη γεύση με αγελαδινό γάλα, αλλά θυμίζει και εξωτική κουζίνα και φοινικόδεντρα. Το γάλα καρύδας θεωρείται μια καλή «εναλλακτική» του αγελαδινού γάλακτος, ακόμη και στη μαγειρική. Δεν θεωρείται μόνο μια τάση των vegans, αλλά προτιμάται από λάτρεις της υγιεινής διατροφής που ψάχνουν αντίστοιχες τροφές με μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
Σε αντίθεση με το «κλασικό» γάλα, το γάλα καρύδας δεν περιέχει λακτόζη, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται στην κορυφαία τροφή για όσους έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Τέλος, οι καρύδες είναι γεμάτες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες (C, Ε, Β1, Β3, Β5 και Β6), ενώ παράλληλα διαθέτουν μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.
Γάλα γαϊδούρας
Μία ακόμη «μόδα», αλλά με τεράστια ευεργετικά χαρακτηριστικά θεωρείται και το γάλα γαϊδούρας. Μάλιστα, το γάλα γαϊδούρας θεωρείται από τα πανάρχαια χρόνια ως τροφή «φάρμακο», χάρη στις ευεργετικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν, ότι πολύ σημαντική κατανάλωση γάλακτος γαϊδούρας γίνεται κυρίως λόγω της σύστασής του, αλλά και των υποαλλεργικών του ιδιοτήτων.
Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, να σημειώσουμε ότι περιέχει πολύ περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό γάλα και μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β, D και Ε, ένα εξαιρετικό ποσοστό ανοσφαιρίνης, καθώς και μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Σημειωτέον, ότι το γάλα της γαϊδούρας έχει συστατικά πολύ κοντά σε αυτά του ανθρώπινου γάλακτος.
Οι πολλές ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος της γαϊδούρας είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Αίγυπτο το γάλα της γαϊδούρας σε συνδυασμό με βότανα χρησιμοποιούνταν για την ίαση εσωτερικών ή εξωτερικών φλεγμονών ως πόσιμο παρασκεύασμα. Οι αρχαίοι Έλληνες, επίσης, το θεωρούσαν άριστο θεραπευτικό μέσο. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε σχεδόν για όλα τα είδη ασθενειών και παθήσεων. Επιπλέον, το γάλα γαϊδούρας, ήδη από την αρχαιότητα, το έδιναν σε μωρά, σε καχεκτικά παιδιά και σε άτομα καταβεβλημένα από ασθένειες, γιατί ήταν πάρα πολύ θρεπτικό.