Food Trend: Η νέα τάση στο φαγητό για το 2018 απαιτεί τα συστατικά που μπαίνουν στο πιάτο μας εκτός από νόστιμα να είναι και εντυπωσιακά!
Κάπως έτσι, το μωβ φαγητό τον τελευταίο καιρό φαίνεται να έχει την τιμητική του, γεγονός που δίνει την ευκαιρία σε ένα αρχαίο προϊόν από τις Άνδεις, όπως οι πατάτες Περού, να επιστρέψουν δυναμικά και να αποτελέσουν ένα από τα βασικά trends της χρονιάς.
Πρόκειται για μια ποικιλία πατάτας εντυπωσιακού μωβ χρώματος, που περιέχει έως και δέκα φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τη συνηθισμένη πατάτα και καλλιεργείται για περισσότερο από 8000 χρόνια στη Νότια Αμερική. Το πλεονέκτημά της είναι ότι τα ευεργετικά της συστατικά, που οφείλονται στην ανθοκυανίνη, διατηρούνται και μετά το μαγείρεμα, παρόλο που μαγειρεύεται ακριβώς όπως μαγειρεύονται και οι λευκές πατάτες.
Είναι όμως… μωβ. Τόσο η σάρκα της, όσο και η φλούδα της είναι μωβ, ενώ η γεύση της μοιάζει με το κάστανο και η υφή της είναι εξαιρετικά αμυλώδης.
Το κόστος της είναι λίγο “τσιμπημένο”, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με αυτό άλλων ποικιλιών. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η μωβ πατάτα δεν είναι τόσο αποδοτική, καθώς τα κιλά που παράγονται ανά στρέμμα είναι λίγα.
Πλέον, εκτός από την Αμερική, καλλιεργείται και στην Ευρώπη, συνήθως με βιολογικό τρόπο, και το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κάνει την είσοδο της και στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, αφού άρχισε να γίνεται γνωστή και στη χώρα μας μέσα από τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρικής τύπου “Master chef”.