Ένας νέος επιχειρηματίας στον κλάδο της μικρής λιανικής, ο Κώστας Καραμεσίνης, έχει ανοίξει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ένα ιδιαίτερα όμορφο μίνι μάρκετ επί της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου στο Ίλιον και παρουσιάζει στο περιοδικό Mini Market & Μικρή λιανική τις πρώτες του εντυπώσεις από αυτό το νέο του εγχείρημα.
Του Στέλιου Ασλανίδη
Ο κλάδος των μίνι μάρκετ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, όμως, συνεχίζει να αποτελεί και μία επιλογή που μπορεί να αποδώσει «καρπούς» αν δουλευτεί σωστά και με όρεξη. Όπως έχουμε δει και σε προηγούμενα τεύχη, οι καινοτόμες ιδέες και σε αυτό τον τομέα δεν λείπουν από τη χώρα μας, ενώ αρκετοί είναι κι οι νέοι άνθρωποι που στρέφονται προς αυτή την επιχειρηματική λύση. Ένας εξ αυτών είναι κι ο Κώστας Καραμεσίνης, ο οποίος και μίλησε στο περιοδικό Mini Market & Μικρή Λιανική για τα πρώτα δείγματα επαφής με τον χώρο, με τον οποίο και ασχολείται τα τελευταία χρόνια. «Εξαιτίας ενός ατυχήματος, που μου δημιούργησε πρόβλημα στο αριστερό μου χέρι, δεν είχα τη δυνατότητα για άλλες δουλειές, όπως η οικοδομή στην οποία είχα απασχοληθεί παλιότερα κι η επιλογή του μίνι μάρκετ ήταν μία διέξοδος για εμένα», μας εξήγησε σχετικά με την απόφασή του να απασχοληθεί στο συγκεκριμένο κλάδο.
Η προϋπηρεσία και το νέο κατάστημα
Το μίνι μάρκετ επί της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου στο Ίλιον φαίνεται από την πρώτη ματιά ότι είναι καινούργιο και καλοσχεδιασμένο. «Ναι, το έχω ανοίξει εδώ και περίπου ένα χρόνο. Είναι όμως το δεύτερο, ουσιαστικά, αφού είχα ξεκινήσει την ίδια δουλειά στον Νέο Κόσμο, έχοντας κατάστημα εκεί για δύο χρόνια». Πώς πήρε λοιπόν την απόφαση να φύγει; «Ήταν εύκολη η απόφαση, γιατί το σπίτι μου είναι εδώ κοντά (σ.σ. στο Ίλιον) και ξέρω τη γειτονιά, ενώ γλιτώνω πολύ χρόνο κι αρκετά χρήματα από τις μετακινήσεις. Απλώς, αρχικά είχα βρει μια ευκαιρία εκεί κι έτσι είχα ξεκινήσει», εξήγησε στο περιοδικό μας. Το νέο κατάστημα, πάντως, είναι σε καλό σημείο, αφού βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο με πολλή κίνηση. «Βοηθάει πολύ αυτό, αφού νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος που έρχεται στο μίνι μάρκετ είναι περαστικός και λιγότερο οι άνθρωποι της γειτονιάς. Αν και δεν έχω παράπονο, τα γύρω καταστήματα και τα μαγαζιά έρχονται συχνά και στηρίζουν το κατάστημα», μας είπε.
Η βιτρίνα μου γύρω και δίπλα από το ταμείο προσελκύει περισσότερο το «μάτι» του πελάτη και για αυτό προσπαθώ κι εγώ να την εμπλουτίζω κάθε φορά, αλλά και να την αλλάζω.
«Σημαντικό ρόλο παίζει η βιτρίνα»
Το εν λόγω μίνι μάρκετ διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων κι η διαρρύθμισή του είναι πολύ καλή, όμως, ο ίδιος ο κ. Καραμεσίνης μας εξήγησε ότι άλλο πράγμα παίζει πιο σημαντικό ρόλο. «Βασικά, ο κόσμος ψωνίζει ό,τι βλέπει, οπότε ό,τι έχω εδώ μπροστά μου είναι και το πιο πιθανό να πωληθεί. Ουσιαστικά, η βιτρίνα μου γύρω γύρω από το ταμείο προσελκύει περισσότερο το «μάτι» του πελάτη και για αυτό προσπαθώ κι εγώ να την εμπλουτίζω κάθε φορά, αλλά και να την αλλάζω». Ειδικά στα προϊόντα εποχής, αυτή είναι μια καλή πολιτική για ένα τέτοιου τύπου κατάστημα, στο οποίο ο περισσότερος κόσμος σταματάει για τα βασικά, όπως τα τσιγάρα.
«Κάνουμε τους μεσάζοντες στα τσιγάρα»
Όσον αφορά τα τσιγάρα, λοιπόν, όπως και το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτητών μίνι μάρκετ, ο κ. Καραμεσίνης παραδέχεται ότι πρόκειται πια απλώς για έναν «κράχτη» του μαγαζιού. «Ειδικά τώρα με τα POS είναι σαν να κάνουμε τους μεσάζοντες για τους τσιγαράδες και τους καταναλωτές, αφού δεν βγάζουμε ουσιαστικά τίποτα από πλευράς κέρδους, ενώ μας δημιουργούν και μεγάλα προβλήματα. Κι αυτό γιατί αναγκαζόμαστε να προπληρώνουμε μεγάλα ποσά για να τα προμηθευτούμε και στην πράξη πρέπει να αγοράζουμε συγκεκριμένες ποσότητες με βάση τις απαιτήσεις κάθε διανομέα, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά το μπάτζετ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πάντως επιτρέπει στους πελάτες του να πληρώνουν με κάρτα για τα πάντα, και για τα τσιγάρα, αν και δεν έχει κάρτες κινητής τηλεφωνίας κι έτσι δεν είχε κι άποψη για την έξτρα χρέωση των 50 λεπτών, στην οποία έχουν προσφύγει πια πολλοί επαγγελματίες του κλάδου.
Χρειάζεται να έχεις καλό μπάτζετ εξ αρχής, για να μπορέσεις να γεμίσεις με πράγματα το μίνι μάρκετ, αλλά και να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα με τους προμηθευτές
«Χρειάζεται καλό μπάτζετ, για να ανοίξεις μίνι μάρκετ»
Ως νέος επιχειρηματίας, είναι από τους πλέον κατάλληλους να μας απαντήσει αν ο ίδιος θεωρεί ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς με αυτό τον κλάδο. «Χρειάζεται να έχεις καλό μπάτζετ εξ αρχής, για να μπορέσεις να γεμίσεις με πράγματα το μίνι μάρκετ, αλλά και να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα με τους προμηθευτές. Σε αυτή την περίπτωση, ναι αξίζει, γιατί μπορείς να βγάλεις ένα αξιοπρεπές μεροκάματο», τόνισε. Ο ίδιος, πάντως, έχει αρκετά πράγματα στο κατάστημά του. Έχουν όλα ζήτηση; «Ναι, νομίζω ότι όλα φεύγουν λίγο ή πολύ και μου ζητάνε και τα πάντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα μία ηλικιωμένη κυρία μου ζήτησε είδη ραπτικής. Γενικά, προσπαθώ να έχω ό,τι μου ζητάνε, αλλά και να δοκιμάζω νέα προϊόντα, για να βλέπω την κίνησή τους. Την πιο μεγάλη ζήτηση αυτή την εποχή, πάντως, έχουν τα πατατάκια, τα αναψυκτικά και γενικά τα ψιλικά που έχω κοντά στο ταμείο μου, όπως είπαμε και νωρίτερα. Πολλή κίνηση έχουν και τα ενεργειακά ποτά και συγκεκριμένα τα Hell, που είναι και τα πιο φθηνά και τα προτιμούν κυρίως οι νέοι, αν και φαντάζομαι ότι η ζήτηση γι’ αυτά είναι μεγαλύτερη στα περίπτερα και τα καταστήματα που είναι κοντά σε σχολεία», είπε στο περιοδικό Mini Market & Μικρή Λιανική.
«Η ζωή στο μίνι μάρκετ»
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της συγκεκριμένης δουλειάς είναι και το μεγάλο ωράριο. Ποια είναι η δική του άποψη και πώς περνάει το χρόνο του όλες αυτές τις ώρες; «Εντάξει, οι ώρες είναι πολλές, αλλά προσωπικά το δουλεύω με τη μητέρα μου. Εκείνη έρχεται συνήθως τα πρωινά κι εγώ τα απογεύματα, οπότε δεν μου φαίνεται τόσο κουραστικό». Ίσως, γιατί είναι και πολύ νέος ακόμα… «Σίγουρα, αυτός ήταν άλλωστε κι ο λόγος που αποφάσισα να κάνω κάτι δικό μου. Γιατί, αν δεν το κάνω τώρα που είμαι μικρός κι έχω όρεξη, πότε θα το κάνω», μας εξήγησε.
Ως νέος δε, έχει βοήθεια κι από την… τεχνολογία. «Ναι, το Ίντερνετ βοηθά στο να περάσεις το χρόνο σου. Προσωπικά, βέβαια, επειδή είμαι περισσότερο του… έξω και της αδρεναλίνης αυτές είναι ουσιαστικά κι οι μόνες ώρες που ασχολούμαι με αυτό. Θα πάρω, δηλαδή, το κινητό μου και θα περάσω τον χρόνο μου με αυτό τον τρόπο».