Φακές και κουκιά τα τρόφιμα της επόμενης δεκαετίας.
Περισσότερα όσπρια αναμένεται να καταναλώνονται μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως φακές, κουκιά και ξερά φασόλια, χωρίς ωστόσο να αναχαιτιστεί η κατανάλωση κρέατος, σύμφωνα με τους ειδικούς του FAO και του ΟΟΣΑ.
Πιο αναλυτικά, μέχρι το 2028, η κατανάλωση οσπρίων, ριζών και βολβών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% τον χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση «αγροτικές προοπτικές» για την περίοδο 2019-2028 που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (FAO) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Πρόκειται για την πιο μεγάλη αύξηση στα διατροφικά προϊόντα βάσης: όσον αφορά τα δημητριακά, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% τον χρόνο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, τα ζωικά προϊόντα, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά 1,7%, η ζάχαρη και τα φυτικά έλαια κατά 1,8%.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης «πως στη διάρκεια των επόμενων δέκα χρόνων, η ζήτηση αγροτικών προϊόντων θα εξαρτηθεί κυρίως από τις ανάγκες ενός αυξανόμενου και πιο εύπορου πληθυσμού».
Έτσι στην Ασία, όπου το εισόδημα ανά κάτοικο αναμένεται να αυξηθεί πολύ έως το 2028, η κατανάλωση κρέατος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5 κιλά το έτος ανά κάτοικο στην Κίνα και κατά 4 κιλά στη Νοτιοανατολική Ασία, σημειώνουν οι ειδικοί.