Στην

Στην “πρώτη γραμμή” της ζήτησης ρύζι και φρούτα. 

Αυξημένη ζήτηση έχει παρατηρηθεί στην αγορά για το σκληρό σιτάρι, το ρύζι και τα οπωροκηπευτικά προϊόντα το τελευταίο χρονικά διάστημα, καθώς η εμφάνιση του κορονοϊού έχει στρέψει τους καταναλωτές σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, “ανεβάζοντας” ταυτόχρονα και τις τιμές τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνο Κιλτίδη, «τα προϊόντα αυτά έχουν πραγματικά “απογειωθεί”, ενώ η ζήτηση “εκτόξευσε” την τιμή για το σκληρό σιτάρι. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα κατά 30%».

Παράλληλα, ο κ. Κιλτίδης ανέφερε ότι το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό καθώς το σκληρό σιτάρι χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των ζυμαρικών, ενώ σημειώνει ότι γενικά «η χρονιά των καλλιεργητών δημητριακών φέτος θα είναι αποθεωτική». Ειδικά, δε, για το ρύζι επισημαίνει ότι η πορεία του είναι σταθερά ανοδική.

Αντίθετη είναι η εικόνα τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς ο κλάδος έχει επηρεαστεί ιδιαιτέρως από την πανδημία και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Σύμφωνα με τον κ. Κιλτίδης, «ειδικά στις ιχθυοκαλλιέργειες είμαστε πρώτη χώρα παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει το 50% της ευρωπαϊκής παραγωγής, ενώ η ιχθυοκαλλιέργεια στον Τορωναίο κόλπο, στη Χαλκιδική, έχει υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά. Ένας κλάδος ισχυρότατος, με υποδομές, αυτή τη στιγμή έχει πάρα πολλά αποθέματα που κινδυνεύουν να καταστραφούν. Το ψάρι της ιχθυοκαλλιέργειας χρειάζεται χρονικό διάστημα 18 μηνών για να φτάσει στο σημείο της κατανάλωσης και σήμερα πια η αλιεία έχει δύο χιλιάδες τόνους αλιεύματα», σχολιάζει ο κ. Κιλτίδης.