Σνακ με «ελληνικό DNA» στην Μακεδονία.
Ένα σνακ φτιαγμένο από υλικά που και παράγονται στην Ελλάδα αλλά προέρχονται και από ελληνικές ποικιλίες, προετοιμάζουν αυτόν τον καιρό εταιρείες και ερευνητές στην Κεντρική Μακεδονία. Με στόχο να προβάλουν τα διατροφικά στοιχεία υψηλής αξίας που περιέχονται σε δημητριακά και φρούτα της περιοχής, οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα αυτό προχώρησαν στην ανάλυση του γονιδιώματος φυτικών αλλά και ζωικών προϊόντων του τόπου, ώστε να ταυτοποιήσουν την ελληνικότητα της πρώτης ύλης, να εξασφαλίσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που εγγυώνται το μικροκλίμα και το έδαφος της Μακεδονίας και με αυτά τα συστατικά να δημιουργήσουν εξαιρετικά τρόφιμα.
Την ίδια στιγμή, αντίστοιχες συνεργασίες έχουν στόχο την παραγωγή ψωμιού με προβιοτικά, ώστε μέσα από την καθημερινή διατροφή ο οργανισμός να προσλαμβάνει τους πολύτιμους μικροοργανισμούς με μεγαλύτερη ευκολία. Καθώς, άλλωστε, η ανάγκη για περιορισμό του πλαστικού προβάλλεται περισσότερο από ποτέ με επιτακτικό τρόπο, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια για τη δημιουργία βιοδιασπώμενων συσκευασιών, οι οποίες, όμως θα διατηρούν τα τρόφιμα σε άριστη κατάσταση, με τις καλύτερες προδιαγραφές συντήρησής τους.
«Οι δυναμικές αυτές τάσεις στην επιχειρηματικότητα που αφορούν τη χρήση νέων τεχνολογιών στον κλάδο των τροφίμων και της βιοτεχνολογίας είναι πραγματικότητα, διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή και μας εντυπωσιάζουν. Προέκυψαν, άλλωστε, και έγιναν γνωστές μέσα από τη χρήση ενός εργαλείου που δημιούργησε ο Μηχανισμός Καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της χάρισε, μάλιστα, τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας το 2018. Όπως φάνηκε τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θεώρησε πολύ καλή ιδέα τη δημιουργία ενός μηχανισμού που μπορεί να ακούει, να ανιχνεύει και να αλιεύει οτιδήποτε καινούριο και καινοτόμο εμφανίζεται στην αγορά», δήλωσε ο υπεύθυνος του Μηχανισμού, Σταύρος Μαντζανάκης.