μάσκα Τα περισσότερα μίνι μάρκετ, αν όχι όλα, έχουν τοποθετήσει μάσκες προστασίας στα προϊόντα που διαθέτουν στους πελάτες τους. Οι μάσκες μίας χρήσης και κυρίως οι υφασμάτινες είναι εξαιρετικά διαδεδομένες και με καλό περιθώριο κέρδους. Ποια, όμως, είναι η εικόνα της παραγωγής μασκών στην Ελλάδα σήμερα;
Του Γιάννη Αποστολόπουλου
Tο απαραίτητο αξεσουάρ των ημερών μας
Oι μάσκες προστασίας έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, κι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με την πανδημία του κορωνοϊού, θα συνεχίσουν να αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ για πολύ καιρό ακόμη. Αν δε λάβουμε υπόψη την εμπειρία από άλλες περιοχές του πλανήτη, δεν θα είναι λίγοι οι άνθρωποι που θα συνεχίσουν οικειοθελώς να τις χρησιμοποιούν, ακόμη κι όταν κάποια στιγμή ελαχιστοποιηθεί η απειλή του Covid-19, είτε με την παραγωγή εμβολίου είτε με την κυκλοφορία φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου.
Τα περισσότερα μίνι μάρκετ, αν όχι όλα, έχουν ήδη τοποθετήσει ανάμεσα στα προϊόντα που προσφέρουν στους πελάτες τους και τις μάσκες προστασίας. Με επαγγελματίες που μιλήσαμε, μας είπαν ότι οι μάσκες «φεύγουν» πολύ, σε αντίθεση με άλλα είδη, όπως τα αντισηπτικά που έχουν παρουσιάσει κάμψη στη ζήτηση, σε σύγκριση τουλάχιστον με την περίοδο της καραντίνας, κατά την οποία αυτά τα προϊόντα εξαφανίστηκαν κυριολεκτικά από τα ράφια. Οι μάσκες που κυρίως συναντάμε στα μίνι μάρκετ είναι οι ιατρικές μίας χρήσης και οι υφασμάτινες. Ένα βασικό στοιχείο που μας επισημάνθηκε από την αγορά είναι πως έχουν πολύ καλό περιθώριο κέρδους.
Όπως και να έχει, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και με δεδομένο πως αφενός παραμένει υποχρεωτική η χρήση τους αφετέρου είναι προϊόντα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης, τα μίνι μάρκετ θα πρέπει να έχουν μάσκες στο κατάστημα, για να εξυπηρετούν την πελατεία τους.
Ιατρικές μάσκες made in Greece
Στην Ελλάδα υπάρχει πλέον μία σεβαστή παραγωγή από μάσκες, τόσο μίας χρήσης όσο και υφασμάτινης. Μετά τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, υπήρξαν βιομηχανίες που άλλαξαν πραγματικά σε χρόνο ρεκόρ τις γραμμές παραγωγής τους και προχώρησαν στην κατασκευή μασκών μίας χρήσης. Οι δύο πρώτες βιομηχανίες που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια ήταν η Larisa Face Cover, που ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο από τη βιομηχανία Lariplast, και τα Πλαστικά Θράκης.
Η Larisa Face Cover, εν μέσω του γενικού lockdown, ολοκλήρωσε μία από τις ταχύτερες ιστορίες επιτυχίας στο ελληνικό επιχειρείν, δημιουργώντας μία πλήρως υπερσύγχρονη κι αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής μασκών μίας χρήσης, σε μόλις 25 μέρες από τη λήψη της απόφασης. Η επενδυτική δραστηριότητα έφτασε στο ύψος των 10.000.000 ευρώ. Η επένδυση ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου, αυξάνοντας σε πολύ μεγάλα ποσοστά τη δυναμικότητα παραγωγής. Συγκεκριμένα, τον Μάιο η LFC παρήγε 9 εκατομμύρια μάσκες, για να φτάσει τα 18 εκατομμύρια μηνιαίως τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ από τον Αύγουστο και μετά παράγει 60 εκατομμύρια μάσκες μηνιαίως κι εξάγει πάνω από το 80% της παραγωγής της.
Αντίστοιχα, τα Πλαστικά Θράκης παράγουν πλέον ημερησίως σχεδόν 1,5 εκατομμύρια μάσκες, κίνηση που αποδείχθηκε σωτήρια για τη βιομηχανία, που είδε αρχικά απώλειες από την οικονομική κρίση που προκάλεσε διεθνώς η πανδημία. Σήμερα, πέρα από αυτές τις δύο βιομηχανίες, έχουν ξεκινήσει την παραγωγή μασκών μίας χρήσης κι άλλες ελληνικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα η βιομηχανία SIAMIDIS στα Οινόφυτα. Να σημειώσουμε πως εξαιτίας του ανταγωνισμού και καθώς φαίνεται να έχει εξισορροπηθεί η κάλυψη των αναγκών σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, οι τιμές φαίνεται να έχουν υποχωρήσει, σε σχέση με πριν από μερικούς μήνες.
Η υφασμάτινη η πιο διαδεδομένη
Η πλέον διαδεδομένη μάσκα, πάντως, που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους είναι η υφασμάτινη. Πρώτος και κυριότερος λόγος ότι είναι πολλαπλών χρήσεων. Επιπλέον, για πολλούς η υφασμάτινη μάσκα θεωρείται και πιο άνετη και έχει και στυλ, καθώς τις περισσότερες φορές έχει κάποιο σχέδιο, κάτι που προτιμάται από πολλούς καταναλωτές.
Στις υφασμάτινες μάσκες έχει και πάλι σημειωθεί αξιοσημείωτη παραγωγή εντός της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο ΣΕΠΕΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος), αυτή τη στιγμή, περισσότερες από 60 ελληνικές επιχειρήσεις ενδυμάτων και μέλη του ΣΕΠΕΕ κατασκευάζουν υφασμάτινες μάσκες.
Από αυτές λίγο περισσότερες από τις 30 έχουν δημοσιοποιήσει την πρωτοβουλία τους αυτή, ενώ κάποιες άλλες έχουν επιλέξει να φτιάχνουν μάσκες, χωρίς να το κάνουν γνωστό στο κοινό. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού υπάρχουν κι εταιρείες εμπορίας διαφόρων ειδών που έχουν προχωρήσει σε συνεργασία με ελληνικές βιοτεχνίες και παράγουν υφασμάτινες μάσκες. Δεν είναι μέλη του ανωτέρω Συνδέσμου και συνεπώς δεν έχουν καταγραφεί από αυτό τον φορέα.