Μεγάλη έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), αναδεικνύει τη σημασία των σαρακοστιανών προϊόντων για το λιανεμπόριο τροφίμων και ουσιαστικά επιβεβαιώνει το μεγάλο αφιέρωμα του περιοδικού Mini Market & Μικρή Λιανική, για τη συγκεκριμένη αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 2 στους 3 καταναλωτές νηστεύουν την Μεγάλη Εβδομάδα και 1 στους 6 όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή, με το σουπερ μάρκετ να καταγράφεται ως το σημείο πώλησης που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του καταναλωτή.
Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στο σχήμα 1, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 67% δηλώνουν ότι νηστεύουν την Μεγάλη Εβδομάδα (ποσοστό που ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο αν συμπεριλάβουμε και το 22% που αναφέρει ότι νηστεύει μόνο μερικές φορές). Συνολικά όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή δηλώνει ότι νηστεύει το 17%, ενώ συνολικά σε όλες τις νηστείες καθ’ όλο το έτος δηλώνει ότι νηστεύει το 15% των ερωτηθέντων. Εκτιμάται με βάση τα συνδυαστικά στοιχεία ερευνών του ΙΕΛΚΑ ότι το 5% των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ, σχετίζονται ή επηρεάζονται από τις διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις της περιόδου της νηστείας.
Αν και το 45% του κοινού θεωρεί ότι η διατροφή του την συγκεκριμένη περίοδο της νηστείας κοστίζει περισσότερο, ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα απ’ ότι συνήθως, συνολικά οι απόψεις για τη διατροφή τη συγκεκριμένη περίοδο είναι θετικές. Συγκεκριμένα σε σχέση με τις απόψεις-συναίσθημα που έχουν οι ερωτηθέντες για τη νηστεία είναι ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία θεωρεί τη διατροφή της νηστείας ως μία υγιεινή επιλογή σε ποσοστό 73%, ενώ 1 στους 2 μάλιστα, δηλώνει ότι του αρέσει να νηστεύει.
Σε σχέση συγκεκριμένα με τις τροφές τις οποίες είθισται να νηστεύει το καταναλωτικό κοινό, όπως φαίνεται στο σχήμα 3, τη μεγαλύτερη δυσκολία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει στο λάδι σε ποσοστό 85%, στα γαλακτοκομικά σε ποσοστό 76% και στα γλυκά σε ποσοστό 62%. Αντίθετα στη νηστεία ψαριού και κρέατος αντιμετωπίζουν μικρότερες δυσκολίες σε ποσοστά 41%και 52% αντίστοιχα με μόλις 10% και 18% αντίστοιχα να δηλώνουν μεγάλη δυσκολία.
Όσον αφορά την αξιολόγηση συγκεκριμένων σημείων πώλησης (σχήμα 4), τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνει το κανάλι του Σουπερμάρκετ στην ποικιλία νηστίσιμων ειδών με 77% και στην εξοικονόμηση χρημάτων με 67% και ακολουθούν η Λαϊκή αγορά με 8% και 16% αντίστοιχα και ο Φούρνος-Αρτοπωλείο με 4% και 6% αντίστοιχα. Όσον αφορά το σημείο πώλησης το οποίο ο καταναλωτής ταυτίζει περισσότερο με τη διατροφή του την περίοδο της νηστείας, το σουπερ μάρκετ επιλέγεται από το 62% του κοινού, η Λαϊκή από το 12% και ο Φούρνος από το 12%.
Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 6 έως 18 Μαρτίου με δείγμα 800 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα τόσο σε σχέση με τις διατροφικές, όσο και σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες.
Μάθετε περισσότερα για τον ΙΕΛΚΑ εδώ