«Αλαλούμ» με το ωράριο σε περίπτερα και μίνι μάρκετ. Τεράστιο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην πλειονότητα των καταστημάτων της μικρής λιανικής από τις συνεχείς αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας τους, ως αποτέλεσμα των μέτρων της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Του Βάιου Τασούλα
Ο κορωνοϊός κι η καραντίνα «χτύπησαν» τη μικρή λιανική
Ο κλάδος του μίνι μάρκετ θεωρήθηκε αρχικά από τους ευνοημένους, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού τα μέτρα που πήραν οι περισσότερες κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αποδείχθηκαν θετικά για τα σούπερ μάρκετ, αλλά και τα μικρότερα καταστήματα με μεγάλη γκάμα προϊόντων. Ο συνωστισμός στις «αλυσίδες» κι η αύξηση των αγορών από τους καταναλωτές εν μέσω καραντίνας επέτρεψαν σε κάποια μίνι μάρκετ να κάνουν «χρυσές» δουλειές εν μέσω κορωνοϊού, την ώρα που αρκετά ψιλικατζίδικα και πολλά περίπτερα αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα. Η δεύτερη καραντίνα, όμως, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2020 και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν, πριν ακόμη φθάσουμε σε αυτή, φαίνεται ότι είχαν περισσότερο αρνητικά αποτελέσματα σε ολόκληρο τον κλάδο της μικρής λιανικής, με το… μπάχαλο των ωραρίων να είναι ένας από τους παράγοντες που έκαναν δύσκολη τη ζωή των επαγγελματιών της συγκεκριμένης αγοράς.
Η δεύτερη καραντίνα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2020 και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν πριν από αυτή είχαν αρνητικά αποτελέσματα σε ολόκληρο τον κλάδο της μικρής λιανικής.
Μεγάλο «πλήγμα» για τα 24ωρα καταστήματα
Ένα από τα μεγαλύτερα «πλήγματα» δέχτηκαν πάντως τα 24ωρα καταστήματα της μικρής λιανικής, αφού δεν είναι λίγα τα μίνι μάρκετ, και ειδικά τα περίπτερα, που βασίζουν τον τζίρο τους στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και το ξημέρωμα, οπότε τα σούπερ μάρκετ παραμένουν κλειστά. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, για τον περιορισμό των κρουσμάτων ήρθαν ως «πέλεκυς» για τους επαγγελματίες της μικρής λιανικής, με πολλούς περιπτεράδες να χάνουν τον ύπνο τους… κυριολεκτικά.
Σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, οι αρμόδιοι έλαβαν αρχικά την απόφαση να απαγορευτεί η λειτουργία των μίνι μάρκετ και περιπτέρων μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Το μέτρο αυτό είχε ως στόχο να αποθαρρύνει αυτούς που ξενυχτούν να συγκεντρώνονται σε εξωτερικούς χώρους, καθώς καθιστά δύσκολη την προμήθεια αλκοόλ και την κατανάλωσή του σε πάρκα και πλατείες. Τα περισσότερα 24ωρα περίπτερα, όμως, στη χώρα μας δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή, προκειμένου να κατεβάσουν ρολά και να κλείσουν, όπως τα υπόλοιπα καταστήματα.
Για τον λόγο αυτό, ιδιοκτήτες κι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να ξενυχτούν και να φυλάνε «σκοπιά» όλη τη νύχτα, χωρίς κανένα περιθώριο κέρδους, απλώς και μόνο για να μην αφήσουν αφύλαχτο το περίπτερο και «χτυπηθεί» η επιχείρησή τους από επίδοξους ληστές. Βέβαια, πολύ συχνά αυτά τα καταστήματα, ούτως ή άλλως, αντιμετωπίζουν προβλήματα κλοπής σε σταθερή βάση και χωρίς να μπορούν να προστατευθούν. Ειδικά σε εκείνη την περίοδο, όμως, ήταν συνηθισμένη η εικόνα με τη χαρακτηριστική κορδέλα που βάζουν οι περιπτερούχοι, παραμένοντας όλη τη νύχτα μέσα στο περίπτερο, με ανοιχτά τα φώτα και διώχνοντας πελάτες, που επιθυμούσαν να προμηθευτούν μπίρες από τα ψυγεία. Περιπτερούχοι κι ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ είδαν τους τζίρους τους να συρρικνώνονται, εξαιτίας του συγκεκριμένου μέτρου, όμως οι πλατείες παρέμεναν σε πολλές περιπτώσεις γεμάτες.
Ανοιχτά καταστήματα με… κλεισμένους πελάτες
Μετά κι από τις έντονες αντιδράσεις, το παραπάνω μέτρο εγκαταλείφθηκε γρήγορα, για να δημιουργηθεί νέα αναστάτωση στην αγορά από την καραντίνα του Νοεμβρίου. Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και παράλληλα να λειτουργήσει η αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση έθεσε τη χώρα σε γενικευμένο lockdown. Η δεύτερη καραντίνα αποτέλεσε, λοιπόν, γεγονός, δημιουργώντας αυτή τη φορά μόνο προβλήματα στη μικρή λιανική. Τα μίνι μάρκετ συνδυάστηκαν με τα σούπερ μάρκετ κι άλλαξε ξανά το ωράριό τους, μέχρι και τις 20:30, και το delivery επετράπη και για τα μίνι μάρκετ και τα περίπτερα μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα (01:00). Τα καταστήματα, όμως, που διαθέτουν τη δυνατότητα για παραδόσεις στο σπίτι είναι ελάχιστα κι αφορούν φυσικά μόνο την Αθήνα και κάποιες ακόμη μεγάλες πόλεις της χώρας.
Ταυτόχρονα, τα νέα μέτρα προέβλεπαν και την άρση του μέτρου πώλησης προϊόντων στα περίπτερα τις βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα αυτή η κατηγορία της μικρής λιανικής να μπορεί να παραμείνει κανονικά 24ωρη, σε όσες περιπτώσεις προβλεπόταν κάτι τέτοιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όμως, τα περίπτερα να είναι ανοιχτά, την ώρα που οι πελάτες τους ήταν… κλεισμένοι στα σπίτια τους. Η κυκλοφορία μετά τις 21:00 απαγορεύθηκε ακόμη και με μήνυμα στο 13033, πλην κάποιων εξαιρέσεων, γεγονός που ουσιαστικά «εξαφάνισε» και τους καταναλωτές, με τα καταστήματα να μένουν ανοιχτά χωρίς λόγο.