Μέτρα Στήριξης. Παράλληλα με τη νέα επιστρεπτέα προκαταβολή και τις ρυθμίσεις οφειλών, ετοιμάζεται νέα «παλέτα» οικονομικών μέτρων στήριξης από τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο, κυρίως, την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων, ώστε να ανακάμψουν από τις δυσκολίες που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.
Τoυ Στέφανου Παπαπολυμέρου
Αναμένεται νέα «δέσμη» για ΜΜΕ
Mία σημαντική δυνατότητα αναμένεται να δοθεί με την ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επενδύσεων για την παροχή εγγυημένων επενδυτικών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Alain Godard, καθώς κι εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Διαχειριστής του νέου Ταμείου είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), το οποίο θα λειτουργεί ως εγγυητής των δανείων επενδυτικού σκοπού, σε ύψος έως 80%. Το Ταμείο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς κι ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Με την τραπεζική μόχλευση, ο προϋπολογισμός του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων, με νέα δάνεια χαμηλού επιτοκίου, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής.
Σύμφωνα με τη συμφωνία για τη σύσταση του ΕΤαΕ, η οποία υπεγράφη στις 6 Μαρτίου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον τέως αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Andrew McDowell, το νέο ταμείο αποτελεί ένα επιπρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιχειρηματική ανάκαμψη από την υγειονομική κρίση της πανδημίας του COVID-19. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στα πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Attica Bank και ProCredit Bank – με τα οποία το ΕΤαΕ έχει ήδη συνάψει επιχειρησιακές συμφωνίες.
Νέα επιστρεπτέα προκαταβολή από τον Μάρτιο
Μία ακόμη «επιστρεπτέα προκαταβολή», η έκτη κατά σειρά, προγραμματίζεται, σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών του 2020, να διατεθεί τον Μάρτιο, με βάση τα στοιχεία για τους τζίρους και τα εισοδήματα Ιανουαρίου – Μαρτίου, όπως προανήγγειλε με πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπ. Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, σε τηλεοπτικούς σταθμούς κι άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υπολογίζοντας παράλληλα σε 400.000 τους δικαιούχους της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5».
Ωστόσο, ο κ. Σταϊκουρας δεν θέλησε να τοποθετηθεί, εν αναμονή των εξελίξεων στο υγειονομικό μέτωπο, για το εάν θα υπάρχουν αλλαγές στους τρεις πρώτους κύκλους του μέτρου, προκειμένου να εξισωθούν με τους επόμενους σε ό,τι αφορά το ποσό που δεν επιστρέφεται (το 50%).
Ο υπουργός σημείωσε ότι υπήρξε βελτίωση στα έσοδα συγκεκριμένων κλάδων με την αξιοποίηση του click away (αξεσουάρ, καλλυντικά κ.ά.), όπως φαίνεται από τη σύγκριση στοιχείων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Αναφορικά με το αφορολόγητο όριο που «χτίζεται» με το πλαστικό χρήμα, ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί, αναμένοντας τα τελικά στοιχεία από την κατανάλωση. Τέλος, άφησε ανοικτό ένα «παράθυρο» για ένα πρόγραμμα «Γέφυρα», σχετικά με τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό από στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δρομολογείται ένα ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που θα επιδοτεί τις επιχειρήσεις των περιοχών όπου επιβλήθηκε ιδιαίτερα σκληρό Lockdown για μεγάλο χρονικό διάστημα. H συγκεκριμένη δράση θα αφορά τη στήριξη μικρών καταστημάτων λιανικής, επιχειρήσεις εστίασης κι άλλες οικονομικές δραστηριότητες, σε μέρη της χώρας τα οποία μπήκαν σε καθεστώς ιδιαίτερης καραντίνας, εξαιτίας της πανδημίας, όπως η Κοζάνη, η Βοιωτία, ενδεχομένως η Θεσσαλονίκη, κ.ά.
Σενάρια για νέες ρυθμίσεις χρεών
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει και μία νέα ρύθμιση χρεών, με μικρότερες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες μπορεί να φθάνουν και πάλι τις 120, καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμη και μετά το τέλος των σχετικών παρατάσεων λόγω κορωνοϊού.
Τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων με χρέη προς την Εφορία, ο οποίος εκτιμάται ότι αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στα 4,28 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 3,8 εκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι συσσωρευμένες οφειλές δε έχουν πλέον ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ, με πάνω από 80 δισ. ευρώ εξ αυτών να υπολογίζονται ως… εν δυνάμει πληρωτέα από τους οφειλέτες.
Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, όμως, το πρόβλημα εκτιμάται ότι θα είναι τεράστιο και ως εκ τούτου, οι αρμόδιες Αρχές επεξεργάζονται ήδη εναλλακτικές για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση του προβλήματος.