Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται εξαιτίας της πανδημίας, οι ηλεκτρονικές αγορές και ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφορετικών καναλιών αποτελούν τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το λιανεμπόριο τροφίμων το 2022, σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Ι. Δουκίδη, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστημονικό σύμβουλος ΙΕΛΚΑ.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει, ότι τα χρήματα είναι πλέον ο πιο σημαντικός παράγοντας επιλογής στην αγορά τροφίμων για 4 στους 10 καταναλωτές ενώ η ποιότητα είναι πλέον στη δεύτερη θέση αφού αναφέρετε από 3 στους 10 καταναλωτές. Μάλιστα οι 8 στους 10 καταναλωτές θεωρούν ότι αυξήθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα τον τελευταίο μήνα με κύριο παράγοντα τις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών. Οι άλλοι παράγοντες αφορούν τη πανδημία, τον υψηλό ΦΠΑ και τα κόστη στην παραγωγή των προϊόντων.
Μεταξύ των προκλήσεων στην διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι η αξιοποίηση της εξοικονόμησης χρημάτων από τις προσφορές που έφτασε το 2020 τα 1,3 δισ. ευρώ δηλαδή το 13,2% της συνολικής αξίας αγορών. «Με έξυπνους συνδυασμούς προσφορών από τους παραγωγούς και τους λιανέμπορους ανά εξειδικευμένη κατηγορία πελατών θα μπορούσε η εξοικονόμηση κόστους για τους καταναλωτές να κινηθεί σε πιο υψηλά επίπεδα» σημειώνει. Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές γιατί προδιαγράφεται μια «συνεχώς μεταβαλλόμενη νέα κανονικότητα» αφού υπάρχει συνεχής μεταβολή των καταναλωτικών τάσεων, ένας διπολισμός συμπεριφοράς μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων, ενώ αρκετές από την πανδημία συμπεριφορές θα συνεχιστούν και μετά την λήξη της. Συγκεκριμένα για τον 1 στους 2 καταναλωτές η απόφαση τους να επισκεφτούν ένα κατάστημα αγορών επηρεάζεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και τα επίπεδα εμβολιασμού των εργαζομένων στη λιανεμπορική εταιρία. Επίσης ο 1 στους 2 καταναλωτές αναμένουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού (πάνω από 70%) για να επιστρέψουν στις κανονικές αγοραστικές τους συνήθειες. Τέλος θα συνεχιστούν αρκετές συνήθειες και μετά την λήξη της πανδημίας αφού οι 6στους 10 θα προσπαθούν να επισκεφθούν τα σουπερμάρκετ σε ώρες χωρίς κίνηση, ο 1 στους 2 να αποφεύγουν ουρές και σημεία συνωστισμού εντός του καταστήματος, ενώ π 1 στους 6 θα συνεχίσει να φορά μάσκα κατά τη διάρκεια των αγορών του.