Υποχρεωτικά γίνονται τα POS και στα περίπτερα, καθώς αρχίζουν να καθιερώνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές και στην Ελλάδα, μεγεθύνοντας το πρόβλημα για τους επαγγελματίες της μικρής λιανικής.
Του Bάιου Τασούλα
Εδραιώνονται οι πληρωμές με κάρτα στη μικρή λιανική
H αδικία με τα POS στη μικρή λιανική διορθώνεται εν μέρει, καθώς, μετά τα μίνι μάρκετ, και τα περίπτερα θα είναι σύντομα υποχρεωμένα να διαθέτουν συστήματα POS και να δέχονται τις πληρωμές με κάρτα σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την πλευρά της κυβέρνησης, το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί την υποχρεωτική χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και τα περίπτερα. Έτσι, όλα δείχνουν ότι θα σταματήσει επιτέλους η διάκριση μεταξύ περιπτέρων και μίνι μάρκετ στην ελληνική αγορά, με τον ανταγωνισμό να γίνεται τρόπον τινά επί ίσοις όροις και πάλι. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πιθανότατα από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα διαθέτουν μηχανήματα POS όλοι οι κλάδοι που μέχρι σήμερα εξαιρούνται, όπως είναι τα ταξί ή τα περίπτερα. Σήμερα στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες, ενώ με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα συμπεριληφθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων.
Το πρόβλημα με τα POS
Η παραπάνω εξέλιξη σηματοδοτεί ουσιαστικά την πλήρη καθιέρωση των πληρωμών με κάρτα στη μικρή λιανική, η οποία αποτελεί όμως πρόβλημα για τους επαγγελματίες του κλάδου. Και αυτό γιατί η προμήθεια των τραπεζών υπολογίζεται σε πάνω από 2%, την ώρα που πολλά προϊόντα –και ειδικά αυτά με τη μεγαλύτερη ζήτηση, όπως τα τσιγάρα, οι κάρτες κινητής, οι εφημερίδες– έχουν μικρότερο περιθώριο κέρδους για τους καταστηματάρχες. Στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας, τα POS αναγκάζουν ουσιαστικά τα μίνι μάρκετ να πληρώνουν από την τσέπη τους, ενώ στα τσιγάρα, που αποτελούν πάνω από το 50% του τζίρου, σε πολλά μίνι μάρκετ, το κέρδος εκμηδενίζεται. Ως εκ τούτου, η υποχρεωτικότητα των POS σε όλο το φάσμα της μικρής λιανικής θα πρέπει να αναδείξει περαιτέρω το πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Ήδη έχει βρεθεί μία… έμμεση λύση στις κάρτες κινητής, με την έξτρα προμήθεια των 50 λεπτών που ζητά πια η πλειοψηφία των μίνι μάρκετ, αλλά κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και στα τσιγάρα ή καλύτερα να υπάρξει επιτέλους ένα συγκεκριμένο μέτρο από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των καταστημάτων στην προσπάθεια εδραίωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1.029 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 20% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Αυξάνονται διαρκώς οι ανέπαφες συναλλαγές
Η παγίωση των πληρωμών με κάρτες ή και ανέπαφα είναι πάντως γεγονός πλέον και στην Ελλάδα, με τα επίσημα στοιχεία να επιβεβαιώνουν διαρκή ανοδική πορεία. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2020 ανήλθε σε 18,6 εκατ., αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2019. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 2% και ανήλθε σε 15,7 εκατ. Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στην έκδοση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες ανήλθαν σε 1,7 εκατ., αυξημένες κατά 7%. Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών επίσης παρουσίασε αύξηση κατά 9% και ανήλθε σε 2,9 εκατ. κάρτες. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε στις εικονικές κάρτες πληρωμών κατά 38%, οι οποίες ανήλθαν σε 100.000. Όπως αναφέρει η ΤτΕ, η διενέργεια αυξημένου αριθμού συναλλαγών μέσω διαδικτύου φαίνεται να αποτελεί τον κύριο λόγο της συνεχιζόμενης αύξησης στην έκδοση προπληρωμένων και εικονικών καρτών πληρωμών. Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 1.150 εκατ., από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 18%.
Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1.029 εκατομμύρια, από 857 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 20%. Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο μέσο αντί της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 89% στον συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών. Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 121 εκατ., από 119 εκατ. το 2019, αυξημένος κατά 1,68%. Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 11% στον συνολικό αριθμό συναλλαγών. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Οι χρεωστικές κάρτες συμμετείχαν κατά 92% στη συνολική αξία των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών, ενώ οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8%. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.