Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται, εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά τροφίμων, να αλλάξει και την ατζέντα στον προγραμματισμό της ΕΕ για τη σήμανση των τροφίμων σχετικά με τη διατροφική ποιότητά τους και την υγεία των πολιτών. Αυτή η εξέλιξη εξυπηρετεί χώρες όπως είναι η Ελλάδα που πλήττονται βαθιά από το σύστημα Nutri-Score προκειμένου να προετοιμάσουν καλύτερα την αντίδρασή τους.
Το σύστημα της διατροφικής σφραγίδας Nutri-Score που προσπάθησε να επιβάλει η Γαλλία στην επισήμανση των τροφίμων δέχεται ισχυρές πιέσεις οι οποίες κλονίζουν σημαντικά την αποδοχή και εφαρμογή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις αλλαγές που επιφέρει στην προτεραιοποίηση των θεμάτων, φαίνεται ότι οδηγεί στο μέλλον τις αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού συστήματος διατροφικής σήμανσης.
Όμως, προς το παρόν, όπως ανέφεραν στελέχη του ΒΕΑ δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής θέσης στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης ευρωπαϊκής Οδηγίας καθώς διατηρείται η υποχρέωση των χωρών της ΕΕ, μέχρι τέλος Μαρτίου, να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το σύστημα Nutri Score.
Tο Nutri-Score που αναπτύχθηκε το 2017 από την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας, στοχεύει να επιβάλει μια καθολική και υποχρεωτική ένδειξη στις ετικέτες των τροφίμων για την προστασία της υγείας των πολιτών.
Η ένδειξη αυτή θα γίνεται με την προσθήκη στην σήμανση των τροφίμων μιας ετικέτας με την οποία θα παρουσιάζεται η διατροφική ποιότητα τους με μια κλίμακα χρωμάτων και γραμμάτων η οποία αρχίζοντας με το σκούρο πράσινο (γράμμα Α) με το οποίο χαρακτηρίζει τα πιο υγιεινά τρόφιμα, κλιμακώνεται χρωματικά μέχρι το κόκκινο (γράμμα Ε) με το οποίο χαρακτηρίζει τα λιγότερο υγιεινά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κίτρινο χρώμα (γράμμα C) που καταλαμβάνει την μεσαία θέση, αντιπροσωπεύει τα τρόφιμα μέσης υγιεινής αξίας στα οποία κατατάσσεται, πχ και το ελαιόλαδο, παραβλέποντας την τεκμηριωμένη με επίσημες ιατρικές μελέτες υγιεινή άξια του και εξισώνοντάς το διατροφικά με τα προϊόντα τύπου «cola» και την κέτσαπ. Δηλαδή, με το νέο σύστημα αξιολόγησης τροφίμων που προωθείται από την Ε.Ε., εκτιμάται ότι θα επέλθει μεγάλη σύγχυση στον καταναλωτή.
Μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας των κλάδων τροφίμων και γλυκισμάτων και ιδιαίτερα των παραδοσιακών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής, εκτιμούν ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα κρίση που μπορεί να θέσει ακόμη και θέμα βιωσιμότητάς τους.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει την εφαρμογή ενοποιημένου συστήματος διατροφικής επισήμανσης, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), την έκδοση επιστημονικής γνωμοδότησης επί του θέματος, με καταληκτική ημερομηνία τον Μάρτιο του 2022, με στόχο την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού έως το τέλος του 2022.