Το αίτημα της επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών προϊόντων και το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας σχολίασε κατά την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «εάν έμπαινε διατίμηση, αυτό θα ήταν ουρανομήκης ανοησία». Πρόκειται για «ένα καταστροφικό μέτρο σε εποχές μεγάλου πληθωρισμού, καθώς θα υποχρέωνε κάποιους εμπόρους να πουλάνε με ζημία αλλά επειδή το εμπόριο στηρίζεται στο κέρδος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις».
Σημείωσε πως «η μόνη χώρα που έβαλε διατίμηση στα προϊόντα ήταν η Λευκορωσία, και την αφαίρεσε σε περίπου δύο μήνες, καθώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ της έμειναν άδεια. Η δε, Ουγγαρία που έβαλε διατίμηση στα καύσιμα, την αφαίρεσε μετά από 30 ημέρες, καθώς έλλειψαν τα καύσιμα από τα πρατήριά της». Εμείς, είπε, αυτό που κάναμε «ήταν να βάλουμε πλαφόν – διατίμηση στο περιθώριο του κέρδους. Δεν είπαμε στον έμπορο δεν θα κερδίσεις, αλλά θα κερδίζεις στο ίδιο ποσοστό που κέρδιζες πριν τον πόλεμο, δηλαδή δεν θα αισχροκερδείς. Και είμαι περήφανος ως υπουργός, που ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές που υπήρχαν παγκόσμιες ελλείψεις σε προϊόντα, εμείς εδώ στην χώρα μας δεν είχαμε ελλείψεις στα ράφια όπως είδαμε σε κάποιες βόρειες χώρες που είναι πολύ πιο προηγμένες της Ελλάδας».
Ο ίδιος αναγνώρισε πως «ναι, υπάρχει μεγάλη ακρίβεια, αλλά παραμένουμε σταθεροί σε κάποιους δείκτες και μάλιστα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.