Οι πληρωμές με κάρτα έχουν καταστεί πολύ δημοφιλείς στην καθημερινότητα των Ελλήνων καταναλωτών και υπάρχει ακόμα χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη.
Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το INEMY-EΣΕΕ για λογαριασμό της Visa, περισσότεροι από 8 στους 10 καταναλωτές έχουν πάντα μαζί τους κάρτες ή/και ψηφιακό πορτοφόλι όταν εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ το 1 στους 3 επιλέγει να έχει αποκλειστικά κάρτες ή ψηφιακό πορτοφόλι.
Σύμφωνα με την έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών χρησιμοποιούν κάρτες και ψηφιακά πορτοφόλια στις καθημερινές τους συναλλαγές. Η πραγματοποίηση πληρωμών με κάρτα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και έχει αποκτήσει περισσότερο συστηματικό χαρακτήρα στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Σχεδόν 7 στους 10 (65%) χρησιμοποιούν τις κάρτες σε «υψηλό» και «πολύ υψηλό» βαθμό κατά τις καθημερινές τους συναλλαγές. Ο μέσος όρος αξίας των συναλλαγών είναι περίπου 25 ευρώ. Αν και οι καταναλωτές υιοθετούν τις νέες τάσεις πληρωμών, υπάρχει ακόμα ανάγκη για εκπαίδευση και υιοθέτηση νέων λύσεων.
Σχεδόν το 71% των πληρωμών διεκπεραιώνεται με κάρτα κατά την αγορά από το διαδίκτυο, ενώ οι πληρωμές με κάρτα είναι δημοφιλείς κυρίως σε σούπερ και μίνι μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, πρατήρια καυσίμων, παρόχους τηλεπικοινωνιών και στον τομέα της εστίασης.
Το φύλο δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη χρήση της κάρτας, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ηλικιακών ομάδων.
Επιπλέον, η χρήση μετρητών φαίνεται να μειώνεται, καθώς το 48% των καταναλωτών είχε συνηθίσει να πληρώνει με μετρητά πριν από την πανδημία, ενώ πλέον αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί στο 30%.
Συνολικά, οι Έλληνες καταναλωτές δείχνουν να ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερο τις ψηφιακές πληρωμές στην καθημερινότητά τους, δημιουργώντας έτσι ένα φιλόδοξο περιβάλλον για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα.