Οι Έλληνες καταναλωτές συνηθίζουν να προμηθεύονται μπακαλιάρο για το τραπέζι της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, με αποτέλεσμα και τα μίνι μάρκετ να ενισχύουν αυτή την περίοδο τους καταψύκτες τους με αντίστοιχους κωδικούς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, οι τιμές του μπακαλιάρου φέτος διαμορφώνονται ως εξής:
-Ο «αυθεντικός» μπακαλιάρος υγράλατος Νορβηγίας με κόκαλο το μεγάλο: 7,79 – 10,95€
-Μπακαλιάρος μεγάλο φιλέτο Ισλανδίας: 13,95 – 14,20€
-Μπακαλιάρος φιλέτο υγράλατος Ισλανδίας τεμαχισμένος: 10,59 – 17,72€
-Κατεψυγμένος μπακαλιάρος σε φέτες: 4,35€ – 5,95€ / κιλό
-Φρέσκος μπακαλιάρος (ελληνικός): 19 – 22€
Η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά του μπακαλιάρου.
Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει τα εξής:
1. Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
2. Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες.
3. Τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
4. Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
5. Η ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, φαίνεται από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγεται ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.