Τον Μάιο σημειώθηκε βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με τον σχετικό δείκτη να ανεβαίνει στις 111 μονάδες από τις 108,8 μονάδες του Απριλίου, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Αυτή η βελτίωση προήλθε κυρίως από τους επιχειρηματικούς τομείς, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε. Στα επιμέρους στοιχεία, καταγράφηκε σημαντική βελτίωση στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο, με ηπιότερη βελτίωση στη βιομηχανία. Αντίθετα, στις υπηρεσίες υπήρξε επιδείνωση, με εξαίρεση τον τομέα του τουρισμού όπου οι προσδοκίες παραμένουν πολύ αισιόδοξες.

Τα δεδομένα και οι ενδείξεις για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι πολύ θετικά, και αναμένεται να συμβάλλουν θετικά όχι μόνο στους τουριστικούς κλάδους αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας που σχετίζονται με τον τουρισμό. Παρά τη μικρή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τις αυξημένες τιμές που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά για καταναλωτικά αγαθά και στέγαση, το οικονομικό κλίμα παραμένει θετικό, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα μπορούσαν να επηρεάσουν το οικονομικό κλίμα, ειδικά εάν προκύψουν δυσκολίες στον συντονισμό των ευρωπαϊκών προκλήσεων ή ερωτήματα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αναλυτικότερα:

  • Στη βιομηχανία, η αρνητική αξιολόγηση για τις παραγγελίες και τη ζήτηση μειώθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα εξασθένησαν λίγο, και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή στους επόμενους μήνες υποχώρησαν.
  • Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων μειώθηκαν σημαντικά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκαν ελαφρά.
  • Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά, με τα αποθέματα να μειώνονται ελαφρά και τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις να ενισχύονται ήπια.
  • Στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν ελαφρά, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκαν οριακά, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση να εξασθενούν σημαντικά.
  • Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν, ενώ οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση παρέμειναν σταθερές. Αντίθετα, οι προβλέψεις για μείζονες αγορές βελτιώθηκαν ήπια και η πρόθεση για αποταμίευση αυξήθηκε αισθητά.