Το νερά, τα αναψυκτικά και οι χυμοί αποτελούν κατηγορίες ζωτικής σημασίας για τα μίνι μάρκετ τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης.

Ωστόσο, οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι. Οι θερινές ανατιμήσεις, που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνούν το 5% και λειτουργούν ανασταλτικά, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος. Όπως αναφέρει πρόσφατο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, η διαφορά στις τιμές είναι αισθητή, καθώς στις εν λόγω κατηγορίες παρατηρούνται αυξήσεις που κυμαίνονται μέχρι και 20% μέσα σε ένα χρόνο.

Ενδεικτικά αναφέρεται: 

Επώνυμος φυσικός χυμός που το 2023 κόστιζε 3,05 ευρώ, σήμερα πωλείται στα 3,55 ευρώ, ενώ εξάδα νερού 1,5 λίτρου από 1,69 ευρώ πλέον αγγίζει το 1,88 ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην κατηγορία των ανθρακούχων νερών, στα οποία παρατηρείται αύξηση που ανέρχεται στα 20 λεπτά σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Στην κατηγορία των αναψυκτικών, προϊόν των 330ml που πέρσι κόστιζε 0,55 ευρώ διατίθεται έναντι 0,65 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, ενώ οι πολυσυσκευασίες από 3,30 ευρώ έφτασαν στα 3,90 ευρώ.