λάδι

Το έργο «Olivia», μια συνεργασία της εταιρείας Pelopac, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της AgroApps, επικεντρώθηκε στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και αυξημένη διάρκεια ζωής. Η ελιά, που θεωρείται σημαντικό αγροτικό προϊόν στη χώρα μας και αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, είναι γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία λόγω των φαινολών, της αντιοξειδωτικής της δράσης και της περιεκτικότητάς της σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Ωστόσο, η παραδοσιακή διαδικασία ζύμωσης της επιτραπέζιας ελιάς βασίζεται στη χρήση άλατος, κάτι που μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση αλατιού, η οποία συνδέεται με την υπέρταση και άλλες παθήσεις. Με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων που θα μειώσουν την πρόσληψη αλατιού, το έργο «Olivia» επικεντρώθηκε σε μεθόδους που εξασφαλίζουν τη διατροφική αξία της ελιάς, διατηρώντας ταυτόχρονα την ποιότητά της και την αυξημένη διάρκεια ζωής της. Το έργο, που ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στις 19 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματά του, οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν και οι προοπτικές της συνεργασίας των εταίρων.