Agrino: Ρυζογκοφρέτες σε 2 τύπους

Το 2023 αποτέλεσε μια χρονιά σημαντικής ανάπτυξης για την Agrino, καθώς ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έφτασε τα 43,6 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσει τη λειτουργική και καθαρή κερδοφορία της, κυρίως χάρη στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της κατηγορίας των ετοίμων προϊόντων με βάση το ρύζι, καθώς και στη συνεχή βελτίωση των στρατηγικών διαχείρισης. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 3,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα EBITDA έφτασαν τα 6,1 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας τη δυναμική της εταιρείας.

Η αύξηση του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από τη δυναμική πορεία της κατηγορίας των υγιεινών σνακς-ρυζογκοφρετών και των ετοίμων προϊόντων με βάση το ρύζι και λιγότερο σε ανατιμήσεις των προϊόντων. Τονίζεται ότι ιδιαίτερα στο ρύζι, συνολικά για την Ελλάδα, οι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν σαφώς χαμηλότεροι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπρόσθετα και με γνώμονα την πολιτική της Agrino να προβαίνει σε πολύ χαμηλότερες ανατιμήσεις σε σχέση με τις κοστολογικές επιβαρύνσεις, κυρίως των πρώτων υλών, η συνολική ανατίμηση των προϊόντων στο 2023 είναι μικρότερη από τη μέση πανελλαδική αύξηση τιμών στους κλάδους που δραστηριοποιείται.

Σε ό,τι αφορά στα πανελλαδικά μερίδια αγοράς, στις βασικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται παρά τη συγκρατημένη υποχώρηση, η Αgrino διατηρεί την ηγετική της θέση στο ρύζι με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη ενώ στο όσπριο βρίσκεται στη 2η θέση.

Πολύ θετική κρίνεται η πορεία της νέας σειρά ετοίμων γευμάτων Quick Deli που παρουσίασε η εταιρεία στα τέλη του 2022. Επίσης, στέφθηκε με επιτυχία το επαναλανσάρισμα της σειράς ημιετοίμων γευμάτων με ρύζι και ρυζότων «Greek Gourmet» στη νέα συσκευασία που τονίζει την ελληνική προέλευση των συστατικών. Στην κατηγορία των ρυζογκοφρετών για το 2023 συνεχίστηκε η αυξητική τάση των πωλήσεων και των μεριδίων αγοράς εμφανίζοντας βελτίωση σε όλες τις υποκατηγορίες.