Ανοίγει ο

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να ξεχωρίζουν στην Ευρωζώνη τόσο για το υψηλό επιτοκιακό περιθώριο όσο και για το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 3,32%, παραμένοντας από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. Μόνο λίγες χώρες, όπως η Σλοβενία (3,63%), η Λιθουανία (3,67%) και η Λετονία (3,78%), εμφάνισαν υψηλότερο ποσοστό. Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο σημείωσαν επιτοκιακά περιθώρια αρκετά χαμηλότερα, με 1,07% και 1,41% αντίστοιχα.

Στον τομέα των κόκκινων δανείων, παρότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό τους τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να διατηρούν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη, με ποσοστό 4,10%. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης παραμένει στο 2,30%, ενώ χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά, στο 1,66% και 1,64% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο ευρύτερων δεικτών, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη διατηρήθηκε στο 2,30%, με το συνολικό τους ύψος να φτάνει τα 356 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση του συνόλου των δανείων συνέβαλε στη σταθεροποίηση του δείκτη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ανά τομέα, τα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις εμφάνισαν δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,57%, ενώ για τα δάνεια προς νοικοκυριά το ποσοστό ήταν χαμηλότερο, στο 2,23%. Ο δείκτης των δανείων που βρίσκονται στο Στάδιο 2, δηλαδή εκείνων που παρουσιάζουν προβλήματα αλλά δεν έχουν ακόμα χαρακτηριστεί ως κόκκινα, μειώθηκε ελαφρά στο 9,45% για το σύνολο των δανείων.