Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε η ταχύτερη άνοδος στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων των τελευταίων 18 μηνών, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Ο δείκτης έφτασε τους 124,4 πόντους, αυξημένος κατά 3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο και κατά 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις τιμές της ζάχαρης (10,4%), λόγω κακών προβλέψεων για την παραγωγή στη Βραζιλία και ανησυχιών για την πολιτική της Ινδίας όσον αφορά την παραγωγή αιθανόλης από ζαχαροκάλαμο. Οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν κατά 3%, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών του σιταριού και του καλαμποκιού, ενώ οι τιμές του ρυζιού μειώθηκαν κατά 0,7%. Η τιμή των φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 4,6%, με το φοινικέλαιο να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση λόγω χαμηλής παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ασία.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών αυξήθηκε κατά 3,8%, ενώ ο Δείκτης Τιμών Κρέατος σημείωσε μικρή άνοδο 0,4%, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης για πουλερικά από τη Βραζιλία. Οι τιμές του βόειου και χοιρινού κρέατος παρέμειναν σταθερές.
Ο FAO αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024, αναμένοντας αύξηση 0,5% για το σιτάρι και 0,9% για το ρύζι. Παρά την άνοδο στην παραγωγή, το διεθνές εμπόριο δημητριακών προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,7%, αν και αναμένεται ανάκαμψη στο εμπόριο ρυζιού το 2025, κυρίως λόγω αυξημένων εισαγωγών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.