Υποχώρηση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Ιανουάριο

Στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ προβλέπει ετήσια ανάπτυξη 2,3% για το 2024, παρόμοια με το 2023, με κύρια ώθηση από τις επενδύσεις (αύξηση 19,2%) και την ανθεκτική στις πληθωριστικές πιέσεις κατανάλωση των νοικοκυριών (αύξηση 2,2%). Παράλληλα, αναμένεται επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς η αύξηση των εισαγωγών (+5,8%) θα υπερκεράσει την άνοδο των εξαγωγών (+1,8%). Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν πιθανή αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας, τον πληθωρισμό και την παγκόσμια αβεβαιότητα. Για το 2025, η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 2,4%, με ισχυρότερες επενδύσεις και βραδύτερη κατανάλωση.

Ο πληθωρισμός το 2024 προβλέπεται να φτάσει στο 3%, λόγω αυξημένης ζήτησης, ενώ το 2025 θα μειωθεί στο 2,4%. Στην παρουσίαση της έκθεσης, ο νέος πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γιάννης Ρέτσος, τόνισε τη σημασία του Ιδρύματος ως εργαλείο πολιτικής, ενώ ο γενικός διευθυντής Νίκος Βέττας επεσήμανε τη βραχυχρόνια ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, το δημόσιο χρέος και η ενεργειακή ασφάλεια.

Ο κ. Βέττας υπογράμμισε την ανάγκη για αύξηση παραγωγικών επενδύσεων, ισορροπία στο εξωτερικό ισοζύγιο, και ενίσχυση των εξαγωγών. Η ελληνική οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί στις διεθνείς τάσεις, εστιάζοντας σε τεχνολογίες αιχμής και υψηλής αξίας για να μειώσει την ευαλωτότητά της.