ΙΟΒΕ: Χαμηλότερος ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών

Περισσότερο από το 70% των καταναλωτών που επιλέγουν να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στρέφεται στα σταθερά τιμολόγια («μπλε»), όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ενέργειας. Ο λόγος πίσω από αυτή την προτίμηση είναι οι ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρουν τα σταθερά τιμολόγια σε σύγκριση με τα κυμαινόμενα («πράσινα» και «κίτρινα»), τα οποία επηρεάζονται από τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τις συνθήκες αγοράς. Επιπλέον, τα σταθερά τιμολόγια εξασφαλίζουν προβλέψιμο κόστος για τους επόμενους μήνες, κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), οι τιμές στα σταθερά τιμολόγια ξεκινούν από 8,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, προσφέροντας εξοικονόμηση 44% σε σχέση με τα «πράσινα» τιμολόγια που στόχος είναι να διαμορφωθούν στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα με τη βοήθεια κρατικών επιδοτήσεων. Στην αγορά διατίθενται αυτή τη στιγμή επτά σταθερά τιμολόγια κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα και άλλα οκτώ μεταξύ 10 και 15 λεπτών. Τα τιμολόγια αυτά έχουν διάρκεια 6-12 μήνες και πάγια από 5 έως 10 ευρώ τον μήνα. Οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν ανάλογα με τις ανάγκες τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε περιπτώσεις χαμηλής κατανάλωσης το πάγιο κόστος παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Με την εφαρμογή νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας, τα σταθερά τιμολόγια θα πρέπει να έχουν ελάχιστη διάρκεια ενός έτους, γεγονός που σημαίνει ότι τα εξάμηνα συμβόλαια θα μετατραπούν σε κυμαινόμενα («κίτρινα»). Στα κυμαινόμενα τιμολόγια δεν θα υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, δίνοντας στους καταναλωτές μεγαλύτερη ευελιξία.

Παρά τη στροφή προς τα σταθερά τιμολόγια, η πλειοψηφία των καταναλωτών παραμένει στα «πράσινα», καθώς πολλοί δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στην αγορά. Η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει για τις επιδοτήσεις των «πράσινων» τιμολογίων την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να διατηρηθούν οι τιμές κοντά στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή χονδρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αυξήθηκε κατά 50% τον Νοέμβριο, φτάνοντας τα 138 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για την τόνωση του ανταγωνισμού, εταιρείες όπως η ΔΕΗ προσφέρουν εκπτώσεις έως 68%, διαμορφώνοντας την τιμή του «πράσινου» τιμολογίου στα 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ άλλοι πάροχοι, όπως η Protergia, διατηρούν τις τιμές σταθερές, κοντά στα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.