«Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια όπως μπάλες, παιδικές μπασκέτες, τέρματα, λούτρινα παιχνίδια και μουσικά παιχνίδια» περιλαμβάνονται στο «καλάθι του Αη Βασίλη» που έκανε πρεμιέρα στην αγορά, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε επίσης και στη νέα δυνατότητα που έχουν οι καταναλωτές να εντοπίζουν και να καταγγέλλουν απάτες χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο με την αποστολή της σχετικής φωτογραφίας στην ανάλογη πλατφόρμα.

Όπως είπε κ. Αναγνωστόπουλος για το «καλάθι του Αη Βασίλη» «υπάρχει μεγάλη ποικιλία και σε ό,τι αφορά στις τιμές, είναι αντίστοιχες με τις περσινές, ενδεχομένως και κάπως χαμηλότερες» ενώ πρόσθεσε ότι στην πρωτοβουλία συμμετέχουν μικρά και μεγάλα καταστήματα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-katanalotis.gov.gr μπορούν να κάνουν έρευνα τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι το «Καλάθι των Χριστουγέννων» είναι διαθέσιμο έως τις 3 Ιανουαρίου, ενώ το «Καλάθι του ‘Αη Βασίλη» θα παραμείνει ενεργό μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, καλύπτοντας και τις ανάγκες των Θεοφανείων και του Αη Γιαννιού. Όσον αφορά στα 650 προϊόντα που πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή ο κ. Αναγνωστόπουλος απάντησε ότι παρατείνεται η διάρκεια της πρωτοβουλίας για τους περισσότερους από αυτούς τους κωδικούς.

Ερωτηθείς για τους ελέγχους στην αγορά απάντησε ότι είναι διαρκείς ενώ αφορούν και στο θέμα του μέγιστου περιθωρίου κέρδους. «Γίνονται έλεγχοι και σε άλλα πεδία, όπως οι παραπλανητικές εκπτώσεις, όπως το αθέμιτο εμπόριο ή το εμπόριο, το οποίο έχει να κάνει με ποιοτικά προϊόντα, με τους κανόνες οι οποίοι ακολουθούνται στην εστίαση. Όλα αυτά παρακολουθούνται πάρα πολύ προσεκτικά από το υπουργείο αλλά και από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις», σημείωσε.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή αναφέρθηκε και στο νέο ηλεκτρονικό εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες προκειμένου να κάνουν καταγγελίες απευθείας από το κινητό τους.

«Οι πολίτες έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα για καταγγελίες του υπουργείου Ανάπτυξης και από το κινητό τους. Δηλαδή, ο καταναλωτής μπορεί να τραβά φωτογραφίες ή να παίρνει αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να αξιοποιούνται από τις ελεγκτικές αρχές» δήλωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος ενώ πρόσθεσε ότι η φωτογραφία που αποστέλλεται θα έχει την χρονική σήμανση από την πλατφόρμα.