Η αγορά του λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα συνεχίζει την ανοδική της πορεία και το 2025, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ (μέχρι τις 30 Μαρτίου). Τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά (FMCGs) παρουσιάζουν αύξηση κατά 6,7% σε αξία, επιβεβαιώνοντας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου.
Παρόλο που η αγορά δείχνει δυναμική, τα στελέχη προβλέπουν πιο ήπια ανάπτυξη για το 2025. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού εκτιμάται πως θα συγκρατήσει τον ρυθμό αύξησης του τζίρου, ενώ οι πωλούμενοι όγκοι αναμένεται να μείνουν περίπου σταθεροί – μια εκτίμηση πάντως πιο αισιόδοξη από αυτή του 2024.
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, εντοπίζονται σε δύο βασικούς παράγοντες:
-Η αυστηρότερη κυβερνητική ρύθμιση, που αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη πρόκληση (56% – βραχυπρόθεσμα, 68% – μεσοπρόθεσμα).
-Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, που έρχεται δεύτερη με ποσοστά 56% και 53%.
Επίσης, ο νέος κώδικας δεοντολογίας έχει διχάσει την αγορά. Οι λιανέμποροι εμφανίζονται πιο θετικοί, καθώς τον θεωρούν κατανοητό και εύκολα εφαρμόσιμο. Από την άλλη, οι προμηθευτές είναι πιο επιφυλακτικοί, με τους μισούς να δηλώνουν ότι οι κανόνες δεν είναι ξεκάθαροι. Ανεξάρτητα από τη στάση τους, και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για αλλαγές στις προωθητικές ενέργειες. Πιθανές τάσεις:
- Περιορισμός της συχνότητας των προσφορών
- Εφαρμογή στρατηγικών σταθερής χαμηλής τιμής (EDLP)
- Πιο στοχευμένος προγραμματισμός σε συγκεκριμένες περιόδους
Αν και οι επαγγελματίες του χώρου δεν εντοπίζουν σαφή οφέλη για τον τελικό καταναλωτή, το 59% των καταναλωτών πιστεύει ότι οι ρυθμίσεις θα τους ωφελήσουν. Μάλιστα, 7 στους 10 εκτιμούν ότι ο νέος κώδικας θα διευκολύνει τη σύγκριση τιμών μεταξύ παρόμοιων προϊόντων.