λάδι

Την εκτίμηση ότι οι νέες σημάνσεις «Nutriscore» στα τρόφιμα θα «αδικήσουν» παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, η φέτα και τα τουρσιά, διατυπώνει η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), με επιστολή της προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό και Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίνγκου.

«Ο αλγόριθμος που έχει αναπτυχθεί στο εν λόγω σύστημα για την αξιολόγηση των τροφίμων είναι ιδιαίτερα απλοϊκός, καθώς λαμβάνει υπόψη μόνο ορισμένα από τα χαρακτηριστικά και πιο συγκεκριμένα τις θερμίδες, την ποσότητα λίπους, την ποσότητα κορεσμένου λίπους και την περιεκτικότητα σε αλάτι και σε σάκχαρα, χωρίς να αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου. Έτσι, δεν λαμβάνεται υπόψη η περιεκτικότητα σε ωφέλιμα συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα αντιοξειδωτικά, τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα καθώς και πληθώρα άλλων βιοενεργών συστατικών» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Ως αποτέλεσμα, με τη χρήση αυτής της σήμανσης, υποτιμώνται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας όπως ενδεικτικά το ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές, η φέτα, το μέλι, τα τουρσιά και τα κονσερβοποιημένα αλιεύματα, αλλά και πολλά προϊόντα ΠΟΠ (ονομασίας προέλευσης) και ΠΓΕ (γεωγραφικής ένδειξης).

“Αίτημα του ΣΕΒΕ συνιστά η αποτροπή της υιοθέτησης σε επίπεδο ΕΕ της εν λόγω σήμανσης, τουλάχιστον με τους ισχύοντες όρους, προϋποθέσεις και επιλεκτικά κριτήρια αξιολόγησης. Το συγκεκριμένο σύστημα βαθμολόγησης υπάρχει βάσιμος κίνδυνος να είναι διαστρεβλωτικό της πραγματικής διατροφικής αξίας του τροφίμου και να οδηγεί σε παραπλάνηση του καταναλωτή”.