Σούπερ μάρκετ: Τζίρος 1,8 δισ. ευρώ σε 13 εβδομάδες

Συγκρατημένοι εμφανίζονται στις αγορές τους οι καταναλωτές, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων καθημερινής ανάγκης επηρεάζουν άμεσα τις επιλογές τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 93% των καταναλωτών δηλώνει ότι δυσκολεύεται οικονομικά λόγω της ακρίβειας, ενώ το 40% περιορίζει τις αγορές του στα απολύτως απαραίτητα. Αυτή η γενικότερη καταναλωτική συμπεριφορά επηρεάζει άμεσα και τα μίνι μάρκετ, τα οποία παραδοσιακά προσελκύουν πελάτες για μικρότερες, συμπληρωματικές αγορές.

Όπως δείχνουν οι έρευνες της περιόδου, η υψηλή τιμή των προϊόντων οδηγεί σε αλλαγή συνηθειών, με τους καταναλωτές να επιλέγουν φθηνότερες εναλλακτικές ή να αναβάλλουν αγορές που δεν κρίνονται απολύτως αναγκαίες. Επιπλέον, η τάση για σύγκριση τιμών έχει ενταθεί, με το 70% των πολιτών να μοιράζει πλέον τις αγορές του σε περισσότερα καταστήματα, αναζητώντας τις καλύτερες προσφορές. Τα μίνι μάρκετ, ωστόσο, λόγω του μικρότερου δικτύου προμηθειών και της περιορισμένης δυνατότητας προσφορών, δέχονται πιέσεις από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπου οι καταναλωτές πραγματοποιούν τις βασικές τους αγορές. Ένας ακόμη παράγοντας που επιδρά ανασταλτικά είναι η αύξηση της δημοφιλίας των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που το ποσοστό τους στο καλάθι των καταναλωτών να ξεπερνά το 30%.

Οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν φθηνότερες λύσεις, ενώ 40% περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα και σχεδόν 10% αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες. Οι πολυεθνικές εταιρείες θεωρούνται από το 68% των ερωτηθέντων ως υπεύθυνες για τις υπερβολικές ανατιμήσεις, ακολουθούμενες από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες (25%).