Μπορεί οι μεγάλες αλλαντοβιομηχανίες να κοιτούν τις εξαγωγές για μεγαλύτερους τζίρους, ωστόσο το αίσιο είναι ότι οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν τα ντόπια προϊόντα. Αυτό έχει ως συνέπεια λιγότερες εισαγωγές, αλλά και τοποθέτηση μικρότερων βιοτεχνιών στον χάρτη.
Της Ελένης Καραμπάτσου
Οι Έλληνες προτιμούν τα εγχώρια
Στην Ιταλία, δεν υπάρχει μίνι μάρκετ που να μην έχει ένα ψυγείο με αλλαντικά. Στη γείτονα, βλέπετε, είναι στην ιδιοσυγκρασία τους να «τσιμπάνε» με το κρασί τους τυριά και αλλαντικά. Το προσούτο δε, είναι από τα πιο συνηθισμένα και αγαπημένα τους αλλαντικά. Αν και εμείς το θεωρούμε κάτι πολύ ακριβό, που θα το βρούμε μόνο σε ντελικατέσεν, εκεί το έχουν όλα τα μικρά συνοικιακά μίνι μάρκετ.
Στη χώρα μας, είναι αλήθεια ότι έχουμε διαφορετικές τάσεις. Συνηθισμένο είναι να αγοράσει κάποιος λουκάνικα ή φέτες από ζαμπόν για τοστ από ένα μίνι μάρκετ και όχι κάποιο ιδιαίτερα περίεργο αλλαντικό. Βέβαια, όπως σε όλα τα προϊόντα τροφίμων, έτσι και στα αλλαντικά υπάρχουν μεταστροφές. Έτσι, βλέπουμε πλέον τους καταναλωτές να ψάχνουν και πιο ιδιαίτερες γεύσεις, εκτός από το πιο φθηνό προϊόν, ακόμη και στα αλλαντικά.
Μικροί παραγωγοί και αλλαντικά όχι τόσο γνωστά, δοκιμάζονται με μεγαλύτερη ευκολία, απ’ ό,τι στο παρελθόν. Φυσικά, είναι στην ευχέρεια κάθε επιχειρηματία τι προϊόντα θα επιλέξει να βάλει στα ράφια του. Σίγουρα, θα πρέπει να πιστεύει και αυτός σε αυτά, για να τα προωθήσει αντίστοιχα και στους πελάτες του.
Η αγορά αλλαντικών σε νούμερα
Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την εγχώρια αγορά αλλαντικών και κρεάτων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την τετραετία 2004-2009 η ελληνική αγορά αλλαντικών πήγαινε πολύ καλά, τη διετία 2009-2011 κατέγραψε αιφνίδια πτώση, ενώ το 2012 εμφάνισε σταθερή εικόνα.
Το θετικό είναι ότι η παραγωγή αλλαντικών ανέκαμψε το 2015. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η παραγωγή αλλαντικών και συναφών κρεατοσκευασμάτων και προϊόντων κρέατος πουλερικών, κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2014, αυξήθηκε κατά 3,5%, σε επίπεδα που είναι κατά 15,8% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της ίδιας περιόδου του 2010.
Να σημειώσουμε ότι η καλύτερη πενταετία για την ελληνική αλλαντοβιομηχανία σημειώθηκε το 2005-2009, όταν το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς αλλαντικών αυξήθηκε, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 0,76%. Αυτό συνέβη, προφανώς, γιατί οι εταιρείες εμπλούτισαν, τόσο την γκάμα των προϊόντων, ξεκινώντας από τα light και φτάνοντας στα αλλαντικά με ελαιόλαδο, ενώ έγινε πολυπλοκότερη η παρασκευή με παραλλαγές, όπως τα καπνιστά αλλαντικά. Δυστυχώς, όμως, η οικονομική κρίση αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα και ανέστρεψε το θετικό κλίμα.
Στη διετία 2010-2011 ο κύκλος εργασιών παρουσιάστηκε μειωμένος (-4,65%), ενώ παράλληλα σημειώθηκε και σημαντική μείωση της κερδοφορίας σε επίπεδο μεικτών αποτελεσμάτων (-15,42%) και κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (-47,12%).
Σύρετε για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου…

Ανέστης Χαράλαμπος
Οι μεγάλες αλλαντοβιομηχανίες
Σε Creta Farms, Υφαντή και Nikas ανήκουν τα πρωτεία, καθώς κατέχουν μερίδιο αγοράς άνω του 60%. Ο λόγος αυτής της δυναμικής είναι ότι ρίχνουν στην αγορά συνεχώς νέα καινοτόμα προϊόντα.
Creta Farms
Η Creta Farms παραμένει στην πρώτη θέση των εταιρειών που τόλμησαν εγχειρήματα εκτός Ελλάδας και βγήκαν κερδισμένες. Δραστηριοποιείται σε Ισπανία, Σουηδία, Αυστραλία, Ιταλία και ΗΠΑ, γεγονός που έχει οδηγήσει τα οικονομικά της μεγέθη σε καλά επίπεδα για την εποχή.
Στόχος της αποτελεί η εδραίωσή της σε ακόμη εννέα χώρες του εξωτερικού, σε Δανία, Λετονία, Ελβετία, Φιλανδία, Εσθονία, Λιθουανία, Αυστρία, Σλοβενία και Κροατία. Σημαντικός παράγοντας της επιβίωσής της στην αγορά αλλαντικών αποτελεί η σειρά Eν Ελλάδι Μεσογειακή, με όχημα το παρθένο ελαιόλαδο.
Η ιστορία του ομίλου
Το 1970 ιδρύεται η πρώτη οργανωμένη μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κρήτη, από την οικογένεια Δομαζάκη, στη θέση Λατζιμάς, της πρώην κοινότητας Πρίνου του Δήμου Αρκαδίου, στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Το 1979 γίνεται σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ζωή Εμμ. Δομαζάκη ΑΒΕΕ» με την ενοποίηση των ατομικών επιχειρήσεων της οικογένειας Δομαζάκη. Το 1987 δημιουργείται τμήμα παραγωγής αλλαντικών.
Το 1990 γίνεται ανάληψη καθηκόντων από τη σημερινή διοίκηση και επέκταση της μονάδας στη θέση Λατζιμάς, στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Από το 1993 έως το 2000 υπάρχει συνεχής εξέλιξη και επέκταση της εταιρείας (διπλασιασμός εγκαταστάσεων στη θέση Λατζιμάς, στο Ρέθυμνο της Κρήτης, δημιουργία 5 υποκαταστημάτων σε Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα). Έως το 2001 γίνεται λανσάρισμα και κατοχύρωση της πατέντας των προϊόντων Εν Ελλάδι, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 2004 γίνεται σύσταση της «CRETA FARM (CYPRUS) LTD», της θυγατρικής της εταιρείας στην Κύπρο. Το 2007, είσοδος στην αγορά των ΗΠΑ, δραστηριοποιούμενη από κοινού με τον Όμιλο Clemens Family Corporation. Το 2011, επίτευξη συμφωνίας με την Ιταλική εταιρεία Grandi Salumifici Italiani S.p.A., μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων της Ευρώπης, για την είσοδο στην Ιταλική αγορά. Παράλληλα, επιτυγχάνεται συμφωνία με εισαγωγέα στην Αυστραλία για την εισαγωγή και διανομή τυποποιημένου ελαιολάδου.
Η Creta κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα με το λανσάρισμα της σειράς «Εν Ελλάδι Μεσογειακή»: Από εταιρεία αλλαντικών μετεξελίσσεται σε εταιρεία τροφίμων, στοχεύοντας σε μια νέα μεγάλη αγορά, με έντονη δυναμική που προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδας.
Σύρετε για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου…

Δημήτρης Ζαρδαβάς
Υφαντής
Η διοίκηση του ομίλου Υφαντής επικεντρώνεται στην Κεντρική Ευρώπη, στοχεύοντας στην ενίσχυση των εξαγωγών της πέρα από τη Ρουμανία, όπου διαθέτει ήδη παραγωγική μονάδα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει και σε εξαγορά τοπικής μονάδας, δεδομένης της ζήτησης που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα τοπικά προϊόντα.
Η ιστορία του ομίλου
Το 1980 τα αδέλφια Υφαντή άνοιξαν το πρώτο εργοστάσιο στο Μοσχάτο, το οποίο παρασκεύαζε και πουλούσε αλλαντικά. Δημιούργησαν προϊόντα, τα οποία αγαπηθήκαν από τους καταναλωτές και γρήγορα απέκτησαν φήμη σε όλη την Ελλάδα. Το 1992, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά από το Μοσχάτο στις σημερινές ιδιωτικές εγκαταστάσεις της Υφαντής, έκτασης 15.000 τ.μ. και 300 ατόμων μόνιμο προσωπικό, στον Δήμο Κηφισιάς Αττικής. Ο όμιλος απασχολεί συνολικά 1000 άτομα.
Το 1996 ιδρύθηκε η εταιρεία ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ με την επωνυμία LUNCHEON MEAT ΕΒΡΟΥ ΑΕ με σκοπό την παραγωγή προϊόντων με βάση το κρέας και έδρα τη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης. Στο τέλος του 1998 αγοράστηκε από τη βιομηχανία τροφίμων ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ και άρχισε η παραγωγή αλλαντικών. Η εταιρεία συνεργάζεται με τη μητρική εταιρεία ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ και τις άλλες εταιρείες του ομίλου ΥΦΑΝΤΗΣ.
Το εργοστάσιο της LUNCHEON MEAT EVROU SA παράγει όλες τις κατηγορίες αλλαντικών (βραστά αλλαντικά και καπνιστά, λουκάνικα, αλλαντικά ωρίμανσης, ζαμπονοειδή προϊόντα). Η διανομή των προϊόντων γίνεται από το εργοστάσιο στην Αλεξανδρούπολη, το υποκατάστημα της Αθήνας και από τις εταιρείες του ομίλου ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΥΦΑΝΤΗΣ. Το 1998 υπήρξε σταθμός για την πορεία της εταιρείας, καθώς έκανε άλλο ένα μεγάλο άνοιγμα αυτήν τη φορά ξεφεύγοντας από τα ελληνικά σύνορα. Ίδρυσε την ΥΦΑΝΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ξεκινώντας με την παραγωγή περιορισμένου αριθμού προϊόντων με βάση το κρέας.
Σήμερα η εταιρεία αποτελείται από ένα εργοστάσιο στο Βουκουρέστι 3,500 τ.μ., απασχολεί 120 άτομα προσωπικό και έχει παραγωγή 10 τόνων ημερησίως σε ιδιόκτητη έκταση. Το 2008, η εταιρεία Υφαντής, συνεχίζοντας τη διεθνή ανάπτυξή της, ίδρυσε την Υφαντής Βουλγαρίας με σκοπό την εισαγωγή και τη διανομή προϊόντων Υφαντής στην τοπική αγορά, καθώς και άλλων προϊόντων ειδικά διαμορφωμένων ώστε να ανταποκρίνονται στις διατροφικές συνήθειες και γεύσεις των καταναλωτών της συγκεκριμένης περιοχής.
Το 2012, ιδρύθηκε η Ifantis Cyprus, έχοντας σαν στόχο την εισαγωγή και τη διανομή προϊόντων Υφαντής στην τοπική αγορά. Το 2013, ένα χρόνο αργότερα από την ίδρυσης της εταιρείας Ifantis Cyprus, ο όμιλος Υφαντής εξαγόρασε την ΡΟΗ ΑΕ μία ιστορική εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου.
Σύρετε για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου…
ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ
Στην περίπτωση της ΝIKAS, οι εξαγωγές καλύπτουν το 10% του συνολικού της τζίρου, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία που δίνει η διοίκηση της επιχείρησης στην περαιτέρω ανάπτυξή της στις διεθνείς αγορές. Η εταιρεία διατηρεί εργοστάσιο στη Βουλγαρία, ενώ αυτήν την εποχή προτεραιότητά της αποτελεί η σημαντική παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Επόμενοι σταθμοί της αποτελούν οι αγορές της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Αλβανίας.
Η ιστορία του ομίλου
Η ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ ιδρύεται το 1966 με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή και διανομή αλλαντικών στην Ελλάδα. Το 1972, λανσάρει πρώτη στην Ελλάδα το παριζάκι και είναι επίσης η πρώτη που βγάζει αλλαντικό σε τετράγωνο σχήμα για τοστ. Το 2013, συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και βγάζει την πρώτη καπνιστή γαλοπούλα. Επίσης, λανσάρει το ΝΙΚΑΣ FUEGO γαλοπούλα και ζαμπόν. Την ίδια χρονιά λανσάρονται και τα αλλαντικά φούρνου.
Μικρότερες εταιρείες αλλαντικών
Το ατού των μικρότερων εταιρειών είναι η στροφή στην παράδοση και στα βιολογικά προϊόντα. Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ελέγχουν σημαντικά μερίδια αγοράς και εισέρχονται δυναμικά στην ελληνική αγορά αλλαντικών, με κύριο όπλο τους τα παραδοσιακά, τοπικά προϊόντα. Για παράδειγμα η εταιρεία ΒΙ.ΚΗ. αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 1973 και προωθεί αλλαντικά και κρέατα με φρέσκια πρώτη ύλη από την Ήπειρο. Η εταιρεία αποτελείται από 300 εργαζομένους και έχει μέλημά της το τρίπτυχο «σεβασμός στον καταναλωτή, στο συνεργάτη και στο περιβάλλον».
Τα αλλαντικά Ρεκόρ δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, με κρέατα που επιλέγονται από πιστοποιημένα σφαγεία της περιοχής. Ο ποιοτικός έλεγχος εφαρμόζεται με το σύστημα HACCP και οι χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων είναι συνεχείς, για να διασφαλίζουν και ποιότητα και γεύση. Ακόμη ένα παράδειγμα οικογενειακής επιχείρησης αποτελεί το εργαστήρι της οικογένειας Μουτεβελή, με παραδοσιακά χωριάτικα λουκάνικα, που λειτουργεί περισσότερα από 40 χρόνια και έχει αφετηρία την Καλαμάτα. Η διοίκηση στηρίχτηκε στην παραδοσιακή συνταγή για λουκάνικα από τον τόπο καταγωγής της, με φλούδα πορτοκαλιού, κρασί ή σκέτα. Τα λουκάνικα φτιάχνονται από κομμάτια φρέσκου χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, 100% φυσικά μυρωδικά και μπαχαρικά, κόκκινο κρασί, φρέσκα υλικά όπως πορτοκάλι και πράσο, ακολουθώντας κατά γράμμα τις παλιές συνταγές.