Δεν «προχωρά» η πώληση εφημερίδων και περιοδικών

Μία από τις ενέργειες της κυβέρνησης εν μέσω κορωνοϊού, που έφερε αντιδράσεις από τον κλάδο της μικρής λιανικής, ήταν η νομοθέτηση της υποχρέωσης των καταστημάτων σούπερ μάρκετ να πωλούν εφημερίδες και περιοδικά. Φαίνεται, όμως, ότι η συγκεκριμένη θεσμοθέτηση αφορά μόνο μία πολύ μικρή μερίδα του καταναλωτικού κοινού. Με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ κι όπως φαίνεται και στο σχήμα 2, η συγκεκριμένη κατηγορία δεν αναφέρθηκε από κανέναν καταναλωτή στο πλαίσιο της έρευνας ως ζητούμενο για αγορά από το σούπερ μάρκετ, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει ζήτηση από την πλευρά του κοινού.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το αν οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ εφημερίδες και περιοδικά, μόλις το 7% απαντά θετικά, ενώ το 61% θα προτιμούσε αντί για εφημερίδες και περιοδικά να βρίσκει άλλα προϊόντα διαθέσιμα στο σουπερμάρκετ. καταναλωτικές συνήθειες

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι μόλις 1 στους 2 καταναλωτές γνωρίζει ότι μπορεί να βρει εφημερίδες και περιοδικά στα σούπερ μάρκετ. Η παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνεται και με τα πρόσφατα στοιχεία για τις πωλήσεις των αγαθών αυτών από τα σούπερ μάρκετ, οι οποίες είναι ελάχιστες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά μέσο όρο πωλούνται μόλις 1 με 2 τεμάχια ανά ημέρα ανά κατάστημα, ενώ σε πλήθος καταστημάτων οι πωλήσεις είναι μηδενικές. Σημειώνεται δε από στελέχη της αγοράς ότι ενώ οι πωλήσεις είναι ελάχιστες δημιουργείται τεράστιο διαχειριστικό κόστος για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ στην περίπτωση των μικρών καταστημάτων ευκολίας καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στα ράφια, μειώνοντας το μέγεθος του κωδικολογίου που μπορεί να διατεθεί. καταναλωτικές συνήθειες

Κορωνοϊός - Η επόμενη ημέρα για τα μίνι μάρκετ

Οι συνήθειες του κορωνοϊού

Όσον αφορά τις συνήθειες των καταναλωτών αποκλειστικά σε σχέση με τον κορωνοϊό, οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να περιορίζουν την εμφάνισή τους. Η σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ έδειξε ότι οι συνήθειες που υιοθετήθηκαν λόγω της εμφάνισης της κρίσης του COVID-19 αναμένεται να διατηρηθούν σε μικρότερα ποσοστά των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, η μελέτη κατέγραψε τον Μάιο τα εξής:

  • Μόλις το 38% του κοινού έχει σταματήσει να φοράει γάντια μίας χρήσης κατά την επίσκεψή του στα καταστήματα, το 11% θα σταματήσει άμεσα και το 13% μέσα στο 2020. 1 στους 3 θα συνεχίσει να φοράει γάντια και το επόμενο έτος.
  • Τα ποσοστά για τις μάσκες είναι ακόμα μεγαλύτερα. Μόλις το 28% έχει σταματήσει να φοράει μάσκα στα καταστήματα, το 15% θα σταματήσει άμεσα και το 16% μέσα στο 2020. Το υπόλοιπο 41% θα σταματήσει αργότερα.
  • Μεγάλη διείσδυση στην καθημερινότητα καταγράφεται για τα αντισηπτικά, με το 30% του κοινού να δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να κουβαλάει μαζί του αντισηπτικά.
  • Αξιοσημείωτο είναι ότι 4 στους 10 θα διατηρήσουν την τάση της αποφυγής εξόδου από το σπίτι ακόμα και το επόμενο έτος, ενδεικτικό της αίσθησης κινδύνου που υπάρχει ακόμα και σήμερα.
  • Όσον αφορά την αγορά της εστίασης, το 33% ή 1 στους 3 θα ξεκινήσει άμεσα τη συνήθεια του φαγητού σε εστιατόριο-ταβέρνα, ενώ 17% αργότερα μέσα στον χρόνο. 1 στους 2, όμως, δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2020.