Τα προϊόντα πρωτεΐνης περιλαμβάνονται στη γενικότερη τάση για πιο υγιεινή διατροφή, όπου κυριαρχούν πια τα superfoods και τα λεγόμενα «λειτουργικά» τρόφιμα, τα οποία και συμβαδίζουν με τη νέα λογική του «gut health». Πρόκειται για έναν όρο, που προέρχεται από τις ΗΠΑ κι έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον οποίο οι τροφές που βάζεις στο στομάχι σου έχουν επίπτωση στη γενικότερη υγεία του οργανισμού σου, αλλά και σε ολόκληρη την υπόστασή σου. Στο πλαίσιο αυτό, οι σύγχρονοι καταναλωτές επιλέγουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια προϊόντα με superfoods, όπως τα goji berries, τα chia seeds, το ιπποφαές και το macha tea, τα οποία έχουν ταυτιστεί με την ευεργετική επίδραση στο σώμα. Ανάπτυξη γνωρίζει κι η κατηγορία των λειτουργικών τροφών, με τις βιομηχανίες να λανσάρουν συνεχώς εμπλουτισμένους κωδικούς, όπως φυτικές μαργαρίνες, ροφήματα γιαουρτιού, γιαούρτι και γάλα με φυτικές στερόλες και στανόλες για τη μείωση χοληστερίνης, ενισχυμένα σε βιταμίνες δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα με προβιοτικές καλλιέργειες για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά και μια εντυπωσιακή γκάμα προϊόντων κανναβιδιόλης. Οι φυτικές ίνες κι οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε πρώτο πλάνο σε όλα τα παραπάνω, και για αυτό κι επικράτησαν τον προηγούμενο χρόνο στη βιομηχανία τροφίμων και αναμένεται να συνεχίσουν να απασχολούν καταναλωτές και βιομηχανία στο πεδίο των λειτουργικών τροφών. Ως εκ τούτου, τα εν λόγω προϊόντα έχουν αποκτήσει πλέον σταθερή θέση και στα ράφια της μικρής λιανικής, καθώς τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε αυτό το πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής.
Αναπτύσσονται σταθερά τα λειτουργικά τρόφιμα
181