Η δράση «Ανοιχτά Ζυθοποιεία», μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, η οποία έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 2018, επιστρέφει και φέτος, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό, να επισκεφθεί ορισμένες από τις σημαντικότερες ζυθοποιίες και μικροζυθοποιίες της χώρας.
Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον ζύθο, τα χαρακτηριστικά και την ιστορία του, να μάθουν για τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη ζυθοποίηση, να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή των προϊόντων και κυρίως να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη μπύρας και να μάθουν ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.
Τα ζυθοποιεία-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών που συμμετέχουν στη δράση το 2024 είναι τα εξής:
- Αθηναϊκή Ζυθοποιία AE : Αττική, Πάτρα, Θεσσαλονίκη
- Elixi Μικροζυθοποιία: Δροσιά Χαλκίδας, Εύβοια
- Ζυθοποιία Πηνειού ΙΚΕ: Λάρισα
- Ικαριακή Ζυθοποιία: Ικαρία
- Κρητικές Ζυθοποιίες -Ζηδιανάκης ΑΕ: Ηράκλειο Κρήτης
- Κρητική Ζυθοποιία ΑΕ: Χανιά Κρήτης
- Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο: Τήνος
- Μικροζυθοποιία Local streets beer: Βόλος
- Μικροζυθοποιία Septem OE: Ωρολόγιο Αυλωναρίου , Εύβοια
- Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ: Ριτσώνα Εύβοιας
- Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης: Θεσσαλονίκη
- SirisCraftBrewery: Σέρρες
Στο πλαίσιο της δράσης στα ζυθοποιεία θα πραγματοποιηθούν δράσεις όπως:
– Ξενάγηση στους χώρους παραγωγής των ζυθοποιείων
– Καθοδηγούμενη γευστική δοκιμή διαφορετικών τύπων μπύρας, για να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον τρόπο με τον οποίο δοκιμάζεται κάθε μπύρα και να μάθουν τα χαρακτηριστικά της
– Γνωριμία με τους ζυθοποιούς και άμεση επικοινωνία μαζί τους
-Γευστική δοκιμή σε νέες αλλά και σε γνωστές ετικέτες της αγοράς, καθώς και φρέσκιας μπύρας, απευθείας από το καζάνι του ζυθοποιού.
Η είσοδος στα ζυθοποιεία και η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.