Επενδύουν στα gluten-free κορυφαία brands
Η ανοδική τροχιά που ακολουθεί η ζήτηση και οι πωλήσεις στα προϊόντα χωρίς γλουτένη επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι πλήθος μεγάλων επιχειρήσεων και κορυφαία brands στην ελληνική αγορά επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Βιομηχανίες ζυμαρικών, όπως η ΗΛΙΟΣ και η Eurimac, εταιρείες καλλυντικών, όπως η Septona, σοκολατοποιίες, όπως η ΙΟΝ, αλλά και πολλά ακόμη κορυφαία brands, όπως η Hellmann’s, έχουν προχωρήσει τον τελευταίο καιρό σε νέα λανσαρίσματα, που αναδεικνύουν την απουσία γλουτένης από σειρά προϊόντων τους. H Condito μάλιστα βραβεύτηκε για τη μαγιονέζα χωρίς γλουτένη στο Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης στις Βρυξέλλες. Η ελληνική εταιρεία παραγωγής μουστάρδας, κέτσαπ, μαγιονέζας και σαλατών έχει λανσάρει τη σειρά «Condito the Green Line», χωρίς ζωικά παράγωγα και γλουτένη, η οποία και έλαβε χρυσό αστέρι γεύσης στον διαγωνισμό, με πάνω από 200 διακεκριμένους σεφ και somelliers ευρωπαϊκών οργανισμών να επιλέγουν τη Mayo Vegan Sauce της εταιρείας για το βραβείο ανώτερης γεύσης 2021.
Ο ΕΟΠΠΥ καλύπτει τα προϊόντα χωρίς γλουτένη
Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν τη… στήριξη και του ΕΟΠΥΥ, αφού ο οργανισμός αποζημιώνει τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη για την αγορά σχετικών προϊόντων. Σε ανακοίνωσή του αναφέρονται τα εξής: «Με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ για πάσχοντες από κοιλιοκάκη που έχουν μόνιμη δυσανεξία στη γλουτένη, ως προϊόντα ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη αποζημιώνονται τα βασικά είδη διατροφής, όπως ζυμαρικά, δημητριακά, ψωμί, αλεύρι ή άλλα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Ο Οργανισμός δύναται να συμβάλλεται με παρόχους που εμπορεύονται σκευάσματα ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία αποζημίωσης ορίζεται με γενικά έγγραφα του ΕΟΠΥΥ. Κατ’ εξαίρεση, δύνανται να αποζημιώνονται οι δικαιούχοι ενήλικες μέχρι 100 ευρώ μηνιαίως και παιδιά μέχρι 150 ευρώ μηνιαίως, εφόσον αγοράζουν τα προϊόντα ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη από το ελεύθερο εμπόριο, βάσει αποδείξεων αγοράς όπου θα περιγράφεται το προϊόν και η τιμή μονάδος του προϊόντος και θα κατατίθεται στον ΕΟΠΥΥ».
Της Σοφίας Ελευθερίου, Η κοιλιοκάκη (ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη) αποτελεί μια πάθηση του λεπτού εντέρου, που προκαλείται από τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά, όπως το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη εκδηλώνουν μια σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων, αλλά μπορούν να ανακάμψουν πλήρως, τηρώντας αυστηρά για όλη τους τη ζωή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Για την αντιμετώπισή της, λοιπόν, η υιοθέτηση μιας δίαιτας ελεύθερης από γλουτένη αποτελεί προς το παρόν τη μόνη αποτελεσματική θεραπεία για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, καθώς επιτρέπει στο λεπτό έντερο να αναρρώσει πλήρως από τις αρνητικές επιδράσεις της. Η συγκεκριμένη δίαιτα συνιστά αυστηρή δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα που δεν περιέχουν καθόλου γλουτένη. Ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη: Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη: Σοφία Ελευθερίου, M.Sc. Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος |