Χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως τα περίπτερα και τα Μίνι Μάρκετ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ανακοινώνοντας μόνο έμμεσες ενισχύσεις όπως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος σε συνάρτηση με τους εργαζόμενους, ή οι επιδοματικές ενισχύσεις προς τους οικονομικά ευάλωτους που δημιουργούν προσδοκίες αύξησης της κατανάλωσης.
Αναλυτικότερα, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, τις συνεχείς ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες και κυρίως το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος, που συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, κατά την διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στην φετινή ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, και εξειδικεύθηκαν στην συνέχεια από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, μόνο έμμεσα μπορούν να θεωρηθούν πως αφορούν την ενίσχυση της ιδιαιτέρως πληττόμενης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 21 μέτρα που, όπως είπε, θα εκδηλωθούν σε τρεις χρονικούς κύκλους: οκτώ μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022, δώδεκα μεγάλες αλλαγές, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση, και ένα σχέδιο έξι σημείων για πρόβλημα της στέγης, κυρίως των νέων, το οποίο αρχίζει να υλοποιείται αμέσως. Εξ αυτών άμεση ή έμμεση συνάφεια με την λειτουργία των επιχειρήσεων έχουν τα εξής:
Εισφορά Αλληλεγγύης: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το φορολογικό έτος 2023 για όλους, με το μέτρο να αφορά σχεδόν 3 εκατομμύρια φορολογούμενους. Ωφελούμενοι είναι οι μισθωτοί ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, συνταξιούχοι, αλλά και όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι αγρότες. Σε σχετικό παράδειγμα αναφέρονται τα εξής: Ελ. επαγγελματίας με συνολικό εισόδημα 35.000 ευρώ από δύο πηγές. 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και 5.000 ευρώ από μερίσματα: Ωφέλεια 1.001 ευρώ
Τέλος επιτηδεύματος: Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ετησίως, που αυξάνουν το μέσο όρο πλήρους απασχόλησης εργαζομένων κατά ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μόνιμο μέτρο το οποίο αφορά, δυνητικά, 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Η απώλεια εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό αντισταθμίζεται από αυξημένα έσοδα ασφαλιστικών εισφορών. Παράδειγμα: Επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1.000.000 ευρώ, που αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησης έστω κατά έναν (1) υπάλληλο, τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρείς (3) μήνες, δικαιούται την απαλλαγή για το 2022.
Κίνητρα μετατροπής συμβάσεων: Όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό μερικής απασχόλησης άνω του 50% για συμβάσεις εργαζομένων που συνάφθηκαν πριν την 10η Σεπτεμβρίου και μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο. Αφορά περίπου 290.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 2,2 εκατ. εργαζομένους.
Μονιμοποίηση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο της μονιμοποίησης των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα 2,2 εκατ. εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις. Το κόστος ανέρχεται στα 871 εκατ. ευρώ.
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ: Το μέτρο εκτιμάται ότι θα καλύψει 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά, για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το κόστος ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, και θα καλυφθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους μέσω προγράμματος που θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος.