Επιστολή για να ενταχθούν τα μίνι μάρκετ στο «e-Λιανικό»
Ο αποκλεισμός των μίνι μάρκετ και των υπολοίπων καταστημάτων της μικρής λιανικής από τη δράση του ΕΣΠΑ έφερε αμέσως αντιδράσεις στην αγορά.
Η ζήτηση για e-shop στο λιανεμπόριο τροφίμων είναι μεγάλη και φαίνεται κι από τις επενδύσεις που κάνουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ προς αυτή την κατεύθυνση. Την ώρα, όμως, που ο ανταγωνισμός ενισχύεται, τα ίδια τα μίνι μάρκετ βγαίνουν ξανά ζημιωμένα.
Οι αντιδράσεις στην αγορά έφεραν κι επίσημο αίτημα προς τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη, για την επιδότηση των μίνι μάρκετ.
Η αδικία οδήγησε, μάλιστα, και σε μία επιστολή από το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελ/νήσου (ΠΕΣΠ) και τον πρόεδρό του, κ. Ιωάννη Παναρίτη, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη, με την οποία και ζητά την προσθήκη των καταστημάτων λιανεμπορίου τροφίμων, ως επιδοτούμενων στο νέο πρόγραμμα «e-Λιανικό».
Στην επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Με ικανοποίηση ο επιχειρηματικός κόσμος υποδέχτηκε την προδημοσίευση του νέου προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τίτλο “e-Λιανικό”. Το πρόγραμμα θα ενισχύσει τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop), προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, να ενισχυθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού αυτών, να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους και να διασφαλιστεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας.
Διαπιστώσαμε, όμως, ότι μία από τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους έστω και μία ημέρα με κρατική εντολή από τις 18/3/2020. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για μια ακόμα φορά, τα καταστήματα λιανεμπορίου τροφίμων που με κρατική εντολή παραμένουν ανοικτά να εξαιρούνται από το πρόγραμμα.
Για τις μικρές αυτές επιχειρήσεις θα πρέπει να δούμε τα εξής:
- έχουν υποστεί κατακόρυφη μείωση του τζίρου τους,
- θέτουν τους εαυτούς τους (ιδιοκτήτες και προσωπικό εργασίας) σε καθημερινό κίνδυνο,
- προσπαθούν να τροφοδοτούν τους πολίτες με τα απαραίτητα αγαθά για τη διαβίωσή τους,
- έχει αυξηθεί το κόστος λειτουργίας τους, λόγω της εφαρμογής όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων,
- όλα τα λειτουργικά έξοδα (ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια κ.τ.λ.) “τρέχουν” κανονικά κι είναι υποχρεωμένοι να τα καταβάλλουν έγκαιρα.
Η μη συμμετοχή αυτών των καταστημάτων σε ένα ακόμα “εργαλείο”, το οποίο θα βοηθήσει στην προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της εποχής μας, θα δημιουργήσει όχι μόνο δύο ταχυτήτων επιχειρήσεις λιανεμπορίου, αλλά κι ένα αίσθημα αδικίας, αφού το κράτος δεν μεριμνά για αυτές που στους δύσκολους και πρωτόγνωρους καιρούς που βιώνουμε παραμένουν στις θέσεις τους, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο με όλους τους παραπάνω κινδύνους.
Επισημαίνουμε την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους επιχειρηματίες που ασκούν λιανικό εμπόριο (ως δευτερεύουσα ή κύρια δραστηριότητα) να χρηματοδοτήσουν τη δυνατότητά τους να προσελκύσουν την αγορά, με κάθε πρόσφορο μέσον, εν προκειμένω ηλεκτρονικά».