Σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η μείωση της καλλιέργειας οσπρίων στην Ελλάδα και να αυξηθεί η αυτάρκεια της χώρας, που εισάγει το 60% των αναγκών της, δημιουργήθηκε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων Ελλάδας (ΕΔΟΟΕ) με έδρα την Καστοριά. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Χρήστο Τσιχήτα, στόχος είναι η προστασία του κλάδου από τις παράνομες ελληνοποιήσεις, η ανάδειξη της ποιότητας και διατροφικής αξίας των οσπρίων, καθώς και η προώθησή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ΕΔΟΟΕ, που αποτελείται από 24 μέλη (12 παραγωγικές οργανώσεις και 12 φορείς τυποποίησης και εμπορίου), πραγματοποίησε την πρώτη της γενική συνέλευση και εξέλεξε διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η ίδρυση της Οργάνωσης είχε ξεκινήσει το 2020 αλλά ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Παρά την παλαιότερη αύξηση καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι καλλιέργειες οσπρίων μειώνονται λόγω κλιματικής κρίσης, υψηλού κόστους παραγωγής (700 €/στρέμμα) και έλλειψης εργατών. Στην Καστοριά, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μειωθεί κατά 30% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο Δημήτρης Μόσχος, εκπρόσωπος συνεταιρισμού και μέλος της ΕΔΟΟΕ, τονίζει την ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Σποροπαραγωγής και συνεργασίας με επιστήμονες για ανθεκτικότερες ποικιλίες. Η Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (10 Φεβρουαρίου), όπως ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ, στοχεύει στην ανάδειξη της διατροφικής τους αξίας και της συμβολής τους στη βιώσιμη ανάπτυξη.