ΕΦΕΤ: 420.000 θάνατοι το χρόνο από μολυσμένα τρόφιμα.
Η 7η Ιουνίου υιοθετήθηκε ως η “Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων” με πρωτοβουλία της Επιτροπής του Codex Alimentarius (στον οποίο ο ΕΦΕΤ είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής) και έχοντας την υποστήριξη των Παγκόσμιων Οργανισμών Τροφίμων, Γεωργίας και Υγείας FAO – WHO.
Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν το αποτέλεσμα πολυετών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και επικυρώθηκε στην 73η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Δεκέμβριο.
Εφέτος, η 7η Ιουνίου θα εορταστεί για πρώτη φορά, έχοντας ως στόχο να επιστήσει την προσοχή και να εμπνεύσει δράσεις για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη διαχείριση των τροφιμογενών κινδύνων, συμβάλλοντας έτσι στην επισιτιστική ασφάλεια, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ευημερία, στη γεωργία καθώς και στην πρόσβαση στην αγορά, στον τουρισμό και στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 600 περίπου εκατομμύρια περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων σημειώνονται ετησίως, γεγονός το οποίο μεταφράζεται στο ότι 1 στα 10 άτομα θα νοσήσουν σε παγκόσμια κλίμακα, αφού έχουν καταναλώσει ακατάλληλη ή μολυσμένα τρόφιμα, ενώ 420.000 άτομα θα καταλήξουν. Μάλιστα, τα παιδιά κάτω των 5 ετών θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και κάθε χρόνο καταγράφονται 125.000 θάνατοι οφειλόμενοι στα τροφιμογενή νοσήματα.
Από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει ότι η πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την προώθηση της καλής υγείας. ‘Αλλωστε, η ασφάλεια των τροφίμων και η “εξάλειψη” της πείνας αποτελούν δύο από τους στρατηγικούς στόχους της Ατζέντας των FAO – WHO για το 2030.
Στη χώρα μας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικότερα ο ΕΦΕΤ, ως αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των τροφίμων, πρωτοστατεί στην προσπάθεια για τη λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος ασφάλειας για τα τρόφιμα στη χώρα μας. Ενός συστήματος που θα διασφαλίζει στον Έλληνα καταναλωτή μία αναβαθμισμένη ποιότητα τροφίμων μέσα από τον προληπτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της τροφικής αλυσίδας που θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους αλλά και μέσα από κατασταλτικό έλεγχο όπου και όταν διαπιστώνονται παραβάσεις. Τα ασφαλή τρόφιμα και η συνεπαγόμενη υγεία των καταναλωτών, η παροχή ορθής πληροφόρησης στους καταναλωτές και η παροχή κατάρτισης στους υπευθύνους των επιχειρήσεων αποτελούν τους βασικούς άξονες ενεργειών του ΕΦΕΤ, επισημαίνεται.