Εξαιτίας των συνεχών ανατιμήσεων της προηγούμενης χρονιάς, το ελαιόλαδο εξελίχθηκε σε είδος πολυτελείας, αφού η τιμή του άγγιξε πρωτοφανή επίπεδα.  

Παρόλα αυτά, τα πρώτα μηνύματα για φέτος είναι θετικά, αφού παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλη Γιαννούλη. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Εδώ και ένα δίμηνο έχει ξεκινήσει μία σταδιακή μείωση της τιμής σε επίπεδο τιμών παραγωγού από τα ιστορικά υψηλά των 9,5 ευρώ το κιλό σήμερα βρισκόμαστε στα 7 ευρώ”. Όπως έγινε γνωστό, η παραγωγή αναμένεται βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια ώρα όμως παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης κατά 40%. “Οι συνθήκες αυτές είναι πιθανό να πιέσουν τις τιμές περισσότερο προς τα κάτω”, σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη.