4 τύποι blend για κάθε γούστο
Ο 100% χειροποίητος καπνός της εταιρείας Wolfway Tobacco ακολουθεί συνταγές χαρμανιών (blend) εκατοντάδων ετών και μέσα από αυτές έχει καταλήξει στη δημιουργία 4 ξεχωριστών blend, ικανών να καλύψουν κάθε καπνιστή και όλα τα γούστα. Αυτά είναι τα εξής:
1. Lizard tail black. Αυτό το blend έχει πάρει την ονομασία του από την ουρά της σαύρας γιατί σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μπορεί να μην είναι ούτε το κεφάλι ούτε και η κάρδια της, είναι όμως το δυνατότερο σημείο του σώματός της και το πιο εντυπωσιακό. Το συγκεκριμένο blend συνδυάζει την ποικιλία DARK VIRGINIA και την πολύ γλυκιά γεύση της, με την ποικιλία BURLEY HAMPTON, μια από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες καπνού των Αμερικανών αλλά και την ποικιλία BLACK SEA BASMA από την Ξάνθη στη Βόρειο Ελλάδα, η οποία και αποτελεί τον «βασιλιά» των oriental tobacco varieties.
2. Wild Guns. Πρόκειται για ένα προϊόν με χειροποίητη επεξεργασία, το οποίο και είναι βασισμένο σε απαράλλακτες συνταγές blend της δεκαετίας του 1930, οι οποίες και «προδίδουν» τα αρώματα και τη γεύση του. Συνδυάζει την ποικιλία BURLEY VARIATION που αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες καπνού Αμερικανών, Άγγλων και Αράβων, με την ISLETA PUEBLO, μία άγρια ινδιάνικη ποικιλία από την πόλη Pueblo, που θεωρείται από τις κορυφαίες ποικιλίες καπνού δυτικού τύπου, λόγω της πολύ καλής ισορροπίας που έχει σε άρωμα και γεύση.
3. Black Sea. Αυτό είναι ένα «super blend», που αποτελείται από έξι διαφορετικές ποικιλίες καπνού, τρεις ανατολικού τύπου και τρεις δυτικού, όντας το μοναδικό στον κόσμο που συνδυάζει πάνω από 3 διαφορετικές ποικιλίες καπνού. Οι 6 ποικιλίες είναι οι: GOLD VIRGINIA, μια ποικιλία για την οποία περηφανεύονται οι Αμερικανοί και όχι άδικα. BURLEY HAMPTON, από το Kentucky των ΗΠΑ. CONNECTICUT, ένας καπνός που κατά τη γνώμη πολλών καπνοπαραγωγών είναι ό,τι πιο ποιοτικό από πλευράς ποικιλίας καπνού που υπάρχει στον κόσμο. BLACK SEA SAMSUN, από τον Νόμο Κατερίνης στη Βόρειο Ελλάδα. Μια κορυφαία ποικιλία καπνού ανατολικού τύπου με ρίζες από τον Πόντο. BLACK SEA BASMA, από τον Νόμο Ξάνθης στη Βόρειο Ελλάδα. Και τέλος η ποικιλία LATAKIA, από την πόλη Λαττάκεια στη Συρία. Μία άγνωστη ποικιλία στους περισσότερους καπνιστές τσιγάρου, αλλά πασίγνωστη στους καπνιστές πίπας και αργιλέ.
4. WT Oriental. Μόνο στο άκουσμα της λέξης «oriental» το μυαλό ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή, με τα έντονα χρώματα, τις ασυνήθιστες μυρωδιές και τις γεμάτες γεύσεις. Αυτό ακριβώς προσπάθησε να δώσει στο συγκεκριμένο blend και η εταιρεία Wolfway Tobacco. Ένα blend που έχει φτιαχτεί από δύο κορυφαίες ποικιλίες καπνού με τα υψηλότερα γράδα. Κι αυτό γιατί συνδυάζει την oriental ποικιλία BLACK SEA BASMA, με την ποικιλία BLACK SEA SAMSUN με ρίζες από τον Πόντο.
Η χειροποίητη επεξεργασία κάνει τη διαφορά
Όποιος πάρει στα χέρια του τις συσκευασίες των καπνών της Wolfway Tobacco, θα διαβάσει σε αυτές και τρεις ασυνήθιστες λέξεις, για καπνά στριφτού: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ – ΖΥΜΩΣΗ – ΠΑΛΑΙΩΣΗ. Όντως είναι ασυνήθιστο να παράγονται καπνά με χειροποίητη επεξεργασία από την πρώτη φάση μέχρι και τη συσκευασία, χωρίς βιομηχανική υποστήριξη και κατά τη διάρκεια αυτή να περνούν από διαδικασίες ζύμωσης και παλαίωσης. Αυτό ακριβώς κάνει όμως η Wolfway.
Μέσω της βιομηχανικής επεξεργασίας ο καπνός από την αρχή μέχρι το τέλος αλλάζει ποιότητα, γεύση, άρωμα, χρώμα και υφή. «Γίνεται ένα νεκρό σώμα όπως έλεγαν οι παλιοί», εξηγεί η εταιρεία Wolfway, η οποία με τη χειροποίητη επεξεργασία μπορεί να μην καταφέρνει να έχει μεγάλη παράγωγη, αλλά αφήνει τον καπνό να δώσει την ποιότητά του και με λίγη προσοχή στη διαδικασία παράγωγης, να αναδείξει όλα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν απόλαυση και όχι μια κακή συνήθεια.
Όσον αφορά δε τις φάσεις ζύμωσης και παλαίωσης του καπνού, δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνες που ακολουθούν οι οινοποιοί για το κρασί. Κατά τη ζύμωση περνάνε καπνά διαφόρων κατηγοριών και ποικιλιών, το γνωστό στους παλιούς χαρμάνι (ή blend σήμερα), και μετά από δύο φάσεις βρασμού, τα υγρά της κάθε ποικιλίας αναμειγνύονται με της άλλης, δίνοντας τα χαρακτηριστικά που έχει ο ένας καπνός στον άλλο.
Μετά από αυτό ακολουθεί η πρώτη φάση αποξήρανσης και παλαίωσης, αφήνοντας τα φύλλα να αφυγραίνονται μονά τους, σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες. Η διαδικασία συνεχίζεται για αρκετό καιρό και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 6 μήνες μέχρι να τη συσκευασία.