Σούπερ Μάρκετ

Αρκετός λόγος γίνεται τελευταία για το “κύμα” ακρίβειας που έχει προκαλέσει αρκετές δυσκολίες σε νοικοκυριά και επαγγελματίες, καθώς οι μεταβολές στις τιμές των προϊόντων επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πιο αναλυτικά, στα στοιχεία αποτυπώνονται οι μεταβολές των τιμών από το περσινό έως τον φετινό Σεπτέμβριο, σε 34 βασικά προϊόντα και υπηρεσίες προκύπτει ότι σε 9 τρόφιμα οι ανατιμήσεις ξεπερνούν το 21%.

Την πρωτιά της ακρίβειας κατέχουν τα νωπά λαχανικά, που μέσα σε ένα χρόνο έγιναν ακριβότερα κατά 21,1% και μέσα σε ένα μήνα- το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο- κατά 6,9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ελαιόλαδο με άλμα τιμών 18,4% σε ετήσια βάση και 11,8% μέσα στο Σεπτέμβριο.

Μεγάλες αυξήσεις της τάξης του 17,5% καταγράφονται στο αρνί και το κατσίκι με τη μέση τιμή τους το Σεπτέμβριο να ανεβαίνει κατά 7,3%.

Ακολουθούν τα βρώσιμα έλαια με αύξηση 14%, τα νωπά ψάρια με 7,9% και 2,1% σε μηνιαία βάση, οι σοκολάτες με 4,4%, τα αυγά με 3,5%, το ψωμί με 2,6% ενώ τη χαμηλότερη αύξηση εμφανίζουν τα νωπά φρούτα με 1,2% τα οποία ανατιμήθηκαν κατά 2,2% μέσα στον Σεπτέμβριο.

Αντίθετα οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,5% στα δημητριακά για πρωινό, κατά 3,9% στα αλλαντικά, κατά 2,6% στο χοιρινό, κατά 2,7% στο γιαούρτι και κατά 2,9% στα γλυκά κουταλιού και τη μαρμελάδα.