Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) υπενθυμίζει τη σημασία της κατανάλωσης εποχικών φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η ποικιλία των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων μάς κάνει να ξεχνάμε τις φυσικές εποχές τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΚΛΑ, τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι πολύτιμα για τη διατροφή μας, καθώς περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, οι ανοιξιάτικες φράουλες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ενώ οι καλοκαιρινές ντομάτες περιέχουν άφθονο λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ωφελεί την υγεία.
Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην εποχή τους δεν είναι μόνο ωφέλιμη για την υγεία, αλλά και για την οικονομία. Οι καταναλωτές που προτιμούν εποχικά προϊόντα απολαμβάνουν ανώτερη ποιότητα σε χαμηλότερες τιμές, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή. Όταν ένα προϊόν είναι στην εποχή του, διατίθεται σε αφθονία στην αγορά, γεγονός που ρίχνει τις τιμές.
Παράλληλα, η επιλογή εποχικών προϊόντων έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς μειώνει την ανάγκη για εκτεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού και μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Έτσι, υποστηρίζεται η ελληνική γεωργία και προάγεται η βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο ΣΕΚΛΑ ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επιλέγουν φρέσκα, ελληνικά προϊόντα, διασφαλίζοντας τόσο τη διατροφική τους αξία όσο και την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής.
«Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην εποχή τους είναι μια απλή αλλά σημαντική επιλογή, που ωφελεί τόσο την υγεία όσο και το πορτοφόλι των καταναλωτών», καταλήγει η ανακοίνωση.