Μια σειρά μέτρων, που στοχεύουν στην “ανακούφιση” της κοινωνίας από την ακρίβεια, ανήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι:

-Θα δοθεί τον Δεκέμβριο «επιταγή ακρίβειας» ύψους 250 εκατ. ευρώ σε 2.300.000 δικαιούχους (χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργους).

-Σε όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δοθεί μία επιπλέον μηνιαία δόση, ενώ για το επίδομα παιδιού θα δοθεί 1,5 επιπλέον δόση.

-Το φοιτητικό επίδομα στέγασης αυξάνεται σε 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ. Ειδικά για τους φοιτητές που θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση, το επίδομα αυξάνεται σε 2.000 ευρώ ανά άτομο.

-Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για το κόστος των λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ σε 50.000 κτηνοτρόφους για το κόστος των ζωοτροφών.

-Θα ενταχθούν επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο «Ανακυκλώνω» με την αύξηση του προγράμματος κατά 140 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

-Έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων. Ενώ, οι επιτηδευματίες και οι μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, εάν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

-Διευρύνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. 

-Διευθετούνται μια σειρά από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων:

Στη δέσμη των μόνιμων μέτρων, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα εξής:

-Καταργείται για δημοσίους, ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Παράλληλα, στο Δημόσιο καταργείται και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων.

-Αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. 

-Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. 

-Ξεκινά η αναμόρφωση του μισθολογίου σχεδόν 600.000 δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στους χαμηλόμισθους, αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης, και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.

-Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

-Επεκτείνεται έως τον Ιούνιο 2023 ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές έως τα τέλη του 2024.

-Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

-Από 1/1/2023 αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης.

-Το νέος έτος ξεκινά η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και σκοπός είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2023.

-Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά σε εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ένα σχέδιο έξι σημείων για το μεγάλο πρόβλημα της στέγης, κυρίως των νέων, το οποίο αρχίζει να υλοποιείται άμεσα.