ΜμΕ

Δεδομένου ότι οι νέες φορολογικές διατάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίες επηρεάζουν ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως τα mini markets και τα περίπτερα, καθώς και η ακρίβεια τροφίμων και άλλων βασικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, διαμόρφωσαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, που οδήγησαν σε κυβερνητικό ανασχηματισμό επτά ημέρες μετά, θεωρείται βέβαια η αναθεώρηση τους.

Μάλιστα, ο μικρής έκτασης ανασχηματισμός στο οικονομικό επιτελείο, έφερε ήδη τις πρώτες άτυπες ανακοινώσεις για διορθωτικές κινήσεις στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών μετά την καθιέρωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Πρόκειται για προσπάθεια αφενός να αποδείξει η κυβέρνηση ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, αφετέρου να εξετάσει όλες τις πτυχές της νέας φορολογίας, ποιους πλήττει περισσότερο και ποιοι πρέπει τελικά να ελαφρυνθούν για να περιοριστούν οι αντιδράσεις στο μέτωπο των ελεύθερων επαγγελματιών, μετά την οργανωμένη προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των διατάξεων του νόμου που επιβάλλει τη νέα φορολογία.

Ήδη τα πρώτα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν όσοι επιτηδευματίες έσπευσαν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους είναι αρκετά φουσκωμένα σε σύγκριση με πέρυσι και η βασική αιτία είναι το γεγονός ότι φορολογούνται πλέον όχι βάσει των πραγματικών δηλωθέντων εισοδημάτων τους αλλά με βάση τα ελάχιστα εισοδήματα που έχει καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου 2023 και εφαρμόζονται κατά τη συμπλήρωση και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται εφέτος.

Οι γενικές κατευθύνσεις των αλλαγών που δρομολογούνται και προγραμματίζεται να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο οποίος ειδικά για το τεκμήριο εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ανοίξει παράθυρο για βελτιώσεις και κινήσεις αποκατάστασης πιθανών αδικιών.

Το τοπίο στα φορολογικά μέτωπα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Σεπτέμβριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις που εξετάζονται κινούνται προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

 Τεκμαρτό εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών

Όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων το νέο σύστημα θα επανεξεταστεί και ενδεχομένως να γίνουν παρεμβάσεις στο κριτήριο του τζίρου με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και στο κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης είναι πιθανόν να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα και να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Ειδικότερα στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν:

  • Η προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας η οποία επιβαρύνει όσους απασχολούν προσωπικό.
  • Η προσαύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του ύψους του ετήσιου τζίρου κάθε επιτηδευματία. Το τεκμαρτό εισόδημα όπως διαμορφώνεται με βάση τον ετήσιο κατώτατο μισθό ή, αν υπάρχει προσωπικό, με βάση τον υψηλότερο μισθό που καταβάλλεται από την επιχείρηση και όπως έχει προσαυξηθεί κατά το 10% του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης, αν αυτή απασχολεί προσωπικό, προσαυξάνεται περαιτέρω κατά το 5% του ποσού κατά το οποίο ο ετήσιος τζίρος της δραστηριότητας της επιχείρησης με τα περισσότερα έσοδα υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο που αντιστοιχεί στον Κωδικό Αριθμό (ΚΑΔ) της συγκεκριμένης δραστηριότητας.