Food Trend: Ο άνθρακας γίνεται «θησαυρός»

Food Trend: Ο άνθρακας γίνεται «θησαυρός».

Όπως συνήθως συμβαίνει με όλες τις διατροφικές τάσεις, ο ενεργός άνθρακας άρχισε να αποτελεί food trend, όταν διάσημες κυρίες από το χώρο του θεάματος ξεκίνησαν να τον καταναλώνουν με διάφορους τρόπους, τονίζοντας παράλληλα τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Γρήγορα προϊόντα σχετικά άρχισαν να κατακλύζουν τη λιανική αγορά, αφού πλέον  χρησιμοποιείται ευρέως στη διατροφή σε ψωμάκια, ζυμαρικά, σε donuts, σε παγωτά, όμως ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι ακριβώς είναι ο ενεργός άνθρακας και ποιά τα οφέλη του για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το μαύρο χρώμα των προϊόντων με ενεργό άνθρακα ίσως αρχικά να προκαλεί σύγχυση στον επαγγελματία της λιανικής και τον καταναλωτή, όμως πρόκειται για ένα 100% φυσικό προϊόν, που έχει τη μορφή μιας άοσμης, άγευστης, μαύρης πούδρας και παράγεται από μπαμπού, ξύλο, φλοιό καρύδας κ.τ.λ, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας και έχει την ιδιότητα να προσροφά τις τοξικές ουσίες.

Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της οξείας δηλητηρίασης και απορροφά, όταν καταναλώνεται με μέτρο, τις τοξίνες, ρυθμίζοντας παράλληλα τη λειτουργία του εντέρου και βελτιώνοντας τη δυσάρεστη αναπνοή. Οι κενώσεις μαύρου χρώματος, μετά την κατανάλωση τροφών ενεργού άνθρακα, είναι απολύτως φυσιολογικές και οφείλονται στη φυσική του χρωστική, όπως συμβαίνει και με άλλες τροφές όπως τα πατζάρια. Η κατανάλωση του δεν αποτελεί κίνδυνο για τον οργανισμό, αντιθέτως ενισχύει την αποτοξίνωση.

Πρέπει όμως να αποφεύγεται η συστηματική χρήση του, διότι “μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά”, όπως συνηθίζει να λέει ο λαός. Μπορεί ο ενεργός άνθρακας να έχει πλεονεκτήματα, όμως η υπερβολική κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα να απορροφώνται συγχρόνως και χρήσιμες ουσίες για τον οργανισμό. Μια γρήγορη ματιά στα social media πάντως θα σας πείσει ότι αυτή τη στιγμή η νέα τάση στη μόδα της διατροφής είναι… το μαύρο.