“Φρένο” η κρίση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η πεποίθηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) είναι ότι η αύξηση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών, θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάκαμψης.
Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με αφορμή την εκδήλωση του επιμελητηρίου, στο πλαίσιο του Money Show 2019, με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα & Ψηφιακή Καινοτομία», όπου θα παρουσιαστούν τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, οι προοπτικές των επιχειρήσεων των οποίων ηγούνται γυναίκες, ενώ θα υπάρξουν και τοποθετήσεις γυναικών που διακρίνονται στον χώρο της πολιτικής και του επιχειρείν.
Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου:
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αν μιλούσε κανείς για γυναικεία επιχειρηματικότητα, θα αντιμετωπιζόταν λίγο ως πολύ ως… εξωγήινος, καθώς τα κοινωνικά στερεότυπα «απαγόρευαν» τη δραστηριοποίηση της γυναίκας εκτός κατοικίας, πόσο μάλλον την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Σαφώς τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η μητέρα μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του διπλού ρόλου, όπως αποδεικνύουν χιλιάδες περιπτώσεις πετυχημένων γυναικών επιχειρηματιών γύρω μας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν προκαταλήψεις και πρόσθετες δυσκολίες για τις γυναίκες, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και άλλων φορέων. Οι γυναίκες αποτελούν το 52% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά μόλις το 30% των επιχειρηματιών και το 32% των οικονομικών ηγετών. Ειδικά, δε, όσον αφορά στον τομέα της τεχνολογίας, οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόλις το 15% των θέσεων εργασίας, ενώ τα ποσοστά τους στις ανώτατες θέσεις ευθύνης είναι ακόμα μικρότερα.
Ανατρέχοντας κανείς στη βάση δεδομένων της Eurostat μπορεί να διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα, η κατάσταση βελτιώνεται καθώς η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι αισθητή, ωστόσο θα ήταν ουτοπία να υποστηρίξουμε ότι έχει κατακτηθεί η ισότητα, οι ίσες ευκαιρίες. Σε 210.000 άνδρες αυταπασχολούμενους με υπαλλήλους, αντιστοιχούν μόλις 73.000 γυναίκες, ενώ οι ισορροπίες βελτιώνονται στους αυταπασχολούμενους χωρίς προσωπικό, καθώς σε 536.000 άνδρες αντιστοιχούν 275.000 γυναίκες. Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της βαθιάς κρίσης, η έλλειψη εμπιστοσύνης, ο φόβος της αποτυχίας, αποθαρρύνει τις γυναίκες, των οποίων το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η δυσκολότερη πρόσβαση στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρόσφατη διεθνής μελέτη έδειξε ότι μόλις το 3% των χρηματοδοτούμενων venture capitals είχαν γυναίκα στο τιμόνι τους.
Η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η πεποίθηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι ότι η αύξηση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών, θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάκαμψης. Γι’ αυτό και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τη γυναικεία επιχειρηματικότητα καθώς θεωρεί ότι μπορεί να δώσει σημαντική «πνοή» στο επιχειρείν και συνολικά στην οικονομία μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ως Επιμελητήριο έχουμε συστήσει Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Την πιστεύουμε, την προωθούμε, εναποθέτουμε σε αυτήν πολλές από τις ελπίδες μας για την πρόοδο των επιχειρήσεων μας.
Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητή η σπουδαιότητα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αρκεί να δει κάποιος την μελέτη του World Economic Forum για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, σύμφωνα με την οποία η ενεργότερη συμμετοχή των γυναικών, θα μπορούσε να προσθέσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ περί τα 28 τρις δολάρια ως το 2025 κι αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό, αν κάνει την αναγωγή στην ελληνική πραγματικότητα.
Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η εξάντληση όλων των διαθέσιμων πόρων και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, τόσο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όσο κι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, δηλαδή στην καινοτομία, στην ψηφιακή οικονομία, όπου η Ελλάδα απαγορεύεται να χάσει το τρένο.