Η σπατάλη των τροφίμων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί παγκοσμίως τις κυβερνήσεις και αρκετές είναι οι χώρες που παίρνουν μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου. Μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε ένα νομοσχέδιο, στόχος του οποίου είναι να μπει τέλος στη σπατάλη τροφίμων και προβλέπει κυρίως την επιβολή προστίμων σε εστιατόρια και σουπερμάρκετ που πετάνε προϊόντα στα σκουπίδια. Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Ο σκοπός είναι να μειωθεί ο όγκος των τροφίμων και των αναψυκτικών (περίπου 1,36 εκατ. τόνοι) που πετούν κάθε χρόνο οι Ισπανοί. Η αξία των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχεί σε 250 ευρώ για κάθε κάτοικο της Ισπανίας.
Τα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια θα πρέπει να συγκροτήσουν κάποιον μηχανισμό μέσω του οποίου θα δίνουν τα απούλητα τρόφιμα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή σε τράπεζες τροφίμων. Εάν δεν είναι πλέον κατάλληλα για βρώση, θα μπορούν να μετατρέπονται σε χυμούς ή σε μαρμελάδες, για παράδειγμα, ή να γίνονται ζωοτροφή ή λιπάσματα.
Τα πρόστιμα, εφόσον δεν τηρούνται τα μέτρα, θα κυμαίνονται από 2.001 έως και 60.000 ευρώ. Δεν θα επιβάλλονται ποινές στους καταναλωτές, για τους οποίους θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μισό τη σπατάλη τροφίμων μέχρι το 2030, έναν στόχο που συμμερίζεται και ο ΟΗΕ. Παρόμοια μέτρα υιοθέτησαν πρόσφατα η Ιταλία και η Γαλλία.