Για την ασφάλεια των τροφίμων που αγοράζουν από τα σούπερ και μίνι μάρκετ φαίνεται να ανησυχούν οι καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η πανδημία δημιουργεί ένα δίλλημα μεταξύ της προστασίας της προσωπικής υγείας, μέσω της ασφάλειας των τροφίμων που παρέχουν οι κατάλληλες συσκευασίες και της βιωσιμότητας του πλανήτη.
Πιο αναλυτικά, στην 13η έκδοση της έρευνας Tetra Pak Index, καταγράφεται μια αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων στην ανησυχία των καταναλωτών παγκοσμίως σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 40% έναντι του 30% που είχε σημειωθεί το 2019.
Επιπλέον, πάνω από το 50% των καταναλωτών πιστεύουν ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι ευθύνη των παραγωγών και το νούμερο ένα ζήτημα, το οποίο οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τώρα αλλά και στο μέλλον.
Σύμφωνα με την έρευνα, η υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων: τα 2/3 των συμμετεχόντων επισημαίνουν ότι το να είναι κάποιος υγιής σημαίνει να έχει πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα ενώ το 60% υποστηρίζει ότι ανησυχεί αν τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι υγιεινά και ασφαλή για κατανάλωση.
Στην ερώτηση τι θεωρούν σημαντικότερο σε μια συσκευασία, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι θα πρέπει να είναι η ασφάλεια των τροφίμων. Εξέφρασαν, επίσης, τον προβληματισμό τους σε σχέση με το αν οι περιβαλλοντικές καινοτομίες στις συσκευασίες επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σημείωσε ότι «η χρήση βιώσιμων συσκευασιών» είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τις εταιρείες τροφίμων και ποτών σήμερα, όσο στο μέλλον.