Τρόφιμα χωρίς γλουτένη
Τι είναι η γλουτένη και σε ποιούς καταναλωτές απευθύνονται στα gluten free προϊόντα
H γλουτένη είναι πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη. Αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν κακή πέψη ή αντίδραση υπερευαισθησίας στη γλουτένη.
Τα συμπτώματα αυτά είναι ποικίλα, εμφανίζονται μαζί ή μεμονωμένα και πάντα πυροδοτούνται από τη γλουτένη:
Φούσκωμα, Κοιλιακός πόνος, Διάρροια, Δυσκοιλιότητα, Εξάνθημα, Δύσπνοια, Κνησμός, Ζάλη, Πονοκέφαλος, Εφίδρωση, Λιποθυμία.
Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν άνθρωποι με κληρονομική προδιάθεση κι αντίστοιχο οικογενειακό ιστορικό. Σύμφωνα με τις στατιστικές, πολλά περιστατικά δυσανεξίας σε γλουτένη είναι αδιάγνωστα, διότι τα κλασικά της συμπτώματα αποδίδονται συχνά σε άλλες κοινές παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κι η δυσανεξία στη λακτόζη. Σε ορισμένους βαρέως πάσχοντες από δυσανεξία σε γλουτένη, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αυτοαντισώματα, τα οποία κινητοποιούνται με τη λήψη γλουτένης και προκαλούν αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού, ποικίλλουσας βαρύτητας: απουσία ή βράχυνση λαχνών, αλλοίωση της δομής της λάχνης, αύξηση της συσσώρευσης λεμφοκυττάρων, παθολογική βιοψία, συμπτώματα δυσανεξίας, αυξημένη πιθανότητα προσβολής από διαβήτη, καρκίνο, λεμφώματα.
Στους ανθρώπους αυτούς, με ελαφρά ή βαριά δυσανεξία σε γλουτένη, απευθύνονται τα τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης. Ακόμη και μία πολύ μικρή ποσότητα γλουτένης μπορεί να είναι τοξική για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη. Η απομάκρυνση της γλουτένης από τη διατροφή, συνεπάγεται τη βελτιστοποίηση της πέψης τους και την ομαλοποίηση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών των τροφών, τα οποία, όταν δεν έχει απομακρυνθεί η γλουτένη από τη διατροφή τους, απορροφώνται πλημμελώς ή καθόλου.
Τι πρέπει να ξέρουν όσοι πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη, αναφορικά με τη διατροφή;
Πρέπει να ξέρουν ότι πολλά υγιεινά φαγητά είναι χωρίς γλουτένη και μπορούν να τα καταναλώνουν ελεύθερα:
- Φασόλια, σπόροι, ξηροί καρποί σε φυσική, ακατέργαστη μορφή
- Φρέσκα αυγά,
- Φρέσκα κρέατα, ψάρια και πουλερικά ψητά ή βραστά, • Φρούτα και λαχανικά,
- Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα,
- Εxtra παρθένο ελαιόλαδο
- Φαγόπυρο, καλαμπόκι και καλαμποκάλευρο, λινάρι.
- Άλευρα χωρίς γλουτένη είναι γενικώς τα άλευρα από ρύζι, σόγια, καλαμπόκι, πατάτα, φασόλια, κεχρί και κινόα.
Τρόφιμα και ποτά που έχουν γλουτένη και πρέπει να αποφεύγονται είναι η βύνη, το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, το σιμιγδάλι, το πλιγούρι και τα προϊόντα τους.
Τα τυποποιημένα προϊόντα πρέπει να είναι glutenfree.
Άρθρο της Δρος Αναστασίας Μοσχοβάκη
Info Point: Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
Website: www.iatreioamoschovaki.gr
Τηλ.: 2106252770 | Facebook: @DrAnastasiaMoschovaki