Με μείωση τιμής

Η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας είναι χαμηλότερος από αυτόν στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο, κάποια είδη διατροφής πωλούνται αυτή τη στιγμή σε τιμές “φωτιά”, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να καταφεύγουν σε οικονομικότερες λύσεις. Απλησίαστο είναι το κρέας, και κυρίως το μοσχάρι, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία Eurostat, το Μάιο του 2023 ανατιμήθηκε κατά 13,8% σε ετήσια βάση έναντι 7,3% στην Ευρωζώνη. Ανάλογη όμως είναι η πορεία και του χοιρινού κρέατος, αφού οι τιμές του στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 14,7%. Το κρέας δεν αποτελεί τη μόνη κατηγορία που έχει “εκτοξευτεί”. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μάιο του 2023 οι τιμές στο βούτυρο σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 14,8% στην Ελλάδα, ενώ οι τιμές των αυγών κατά 18% σε σχέση με τον Απρίλιο (+17,8%) έναντι 12,9% στην Ευρωζώνη.

Στην κατηγορία «καφές, τσάι, κακάο» οι τιμές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 13,2% σε ετήσια βάση, ενώ αντίστοιχα στην Ευρωζώνη κατά  8,8%.