Ηλεκτρονική τιμολόγηση στο εξωτερικό
Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε πολλές ακόμη σε παγκόσμιο επίπεδο, η ηλεκτρονική τιμολόγηση έχει αρχίσει να καθιερώνεται, με σημαντικά οφέλη και για τα έσοδα των κρατών. Σύμφωνα με παρουσίαση του ΣΕΒ, το μέτρο έχει εφαρμοστεί μάλιστα πλήρως στη Δανία, τη Νορβηγία, την Ιταλία, αλλά και την Πορτογαλία,
όπου το ετήσιο όφελος στον ΦΠΑ ανήλθε στα 780 εκατ. ευρώ. Εκτεταμένη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όμως, υπάρχει και στην Τουρκία, ενώ σχεδόν καθολική είναι η εφαρμογή σε χώρες όπως το Μεξικό και η Χιλή.
Βασίλης Κορκίδης
«Να εξασφαλιστούν πόροι από το ΕΣΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κ. Βασίλης Κορκίδης, μίλησε στο περιοδικό «Mini Market και Μικρή Λιανική» για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και εξήγησε πότε θα αρχίσει αυτή να αφορά τις επιχειρήσεις της μικρής λιανικής, αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του μέτρου. Επισήμανε δε, τις προτάσεις της ΕΣΣΕ ώστε να υλοποιηθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση σωστά και χωρίς την επιβάρυνση των επαγγελματιών της αγορά.
Μini Μarket.: Ποιες είναι οι εξελίξεις για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στην Ελλάδα; Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της;
Βασίλης Κορκίδης: Όπως έχει αναφερθεί από την ΑΑΔΕ, στόχος της είναι η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων από την 1η Ιανουαρίου 2020. Εντούτοις, θα υπάρξει προσπάθεια να εφαρμοστεί η νέα διαδικασία σε μέρος επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Γι’ αυτόν τον σκοπό συγκροτείται ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή φορέων της οικονομίας και της αγοράς για να προσδιοριστούν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις που θα καταστήσουν εφικτό το πέρασμα των επιχειρήσεων στην εποχή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Επί της ουσίας, βέβαια, πρόκειται για ένα μέτρο που έχει νομοθετηθεί από το 2006, αλλά δεν έτυχε της προσοχής των αρμόδιων φορέων για να υλοποιηθεί.
M. M.: Η ΕΣΕΕ είναι θετική στην υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου. Κάτω από ποιες συνθήκες;
Β.Κ.: Εμείς χαιρετίζουμε τη νέα αυτή προσπάθεια του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και να χαράξουμε μαζί ένα πλαίσιο πλήρους ψηφιοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων εν γένει, κάτι που σήμερα λείπει από την ελληνική αγορά και που θα καθιερώσει μεγαλύτερο βαθμό διαφάνειας στις συναλλαγές. Η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο δεν μπορεί να επιβληθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις με οριζόντιο τρόπο.
Η σταδιακή υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης συνιστά σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εγχώριου επιχειρείν.»
Η μετάβαση στο νέο καθεστώς πρέπει να γίνει συντονισμένα και σε βάθος χρόνου, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (κυρίως ΑΕ) και καταλήγοντας στις μικρότερες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού όμως πρώτα εκδοθεί υπουργική απόφαση καταγραφής των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες δυσκολίες στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως για παράδειγμα στις συναλλαγές που απαιτούν τη φυσική υπογραφή των τιμολογίων από τον παραλήπτη, όπως στον τομέα του εφοδιασμού των πλοίων, καθώς και στην εξαγωγική δραστηριότητα που απαιτεί τη μεσολάβηση των τελωνειακών διαδικασιών.
M.M.: Ποια θα είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης; Θα υπάρξει και επιβάρυνση με κάποιο επιπλέον κόστος;
Β.Κ.: Η σταδιακή υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης συνιστά σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του εγχώριου επιχειρείν, συνεισφέροντας ταυτόχρονα τόσο στην καθιέρωση μεγαλύτερου βαθμού διαφάνειας μεταξύ των συναλλαγών και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής όσο και στην εξοικονόμηση πόρων για τις επιχειρήσεις. Θεωρούμε ότι το μέτρο θα απελευθερώσει χρόνο και χώρο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος. Άρα τα οφέλη είναι σαφή και ορατά. Τέλος, θα πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι από το ΕΣΠΑ για το επιπλέον κόστος εγκατάστασης αυτών των συστημάτων, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
M.M.: Πότε θα αρχίσουν να επηρεάζονται οι μικρές επιχειρήσεις, όπως τα μίνι μάρκετ (π.χ. στις συνδιαλλαγές με χονδρεμπόρους) και τα υπόλοιπα καταστήματα της μικρής λιανικής;
Β.Κ.: Εμείς ως ΕΣΕΕ, προτείνουμε σε μια πρώτη φάση την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε περιβάλλον Β2Β και τη σταδιακή γενίκευσή του ανάλογα με τις εμπειρίες που αποκομίζουμε από την αγορά. Το όριο εφαρμογής που έχουμε προτείνει, είναι 200.000 ευρώ, που αποτελεί και το στατιστικό όριο της ΕΛΣΤΑΤ για τον χαρακτηρισμό των συναλλαγών της μικρής και της πολύ μικρής επιχείρησης. Η πιλοτική εφαρμογή θα μας δώσει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τις επιδράσεις στις ΜμΕ επιχειρήσεις και να προλάβουμε τυχόν προβληματικές καταστάσεις. Πιέζουμε έτσι ώστε οι ΜμΕ επιχειρήσεις να ενταχθούν με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο στη νέα κατάσταση.
Μ.Μ.: Το πλάνο της κυβέρνησης κάνει λόγο για υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από 01/01/2020. Πιστεύετε ότι είναι εφικτό το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
Β.Κ.: Το αν θα είναι εφικτό, θα κριθεί από την προετοιμασία δημόσιων φορέων και επιχειρηματιών. Πολλά φιλόδοξα σχέδια έμειναν στα χαρτιά λόγω ελλιπούς προεργασίας. Συμφωνούμε, επομένως, με τη συνολική πρωτοβουλία του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ για τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία θα μελετήσει το γενικότερο περιβάλλον σε εθνικό επίπεδο και θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Τα οφέλη από την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα ξεδιπλωθούν μόνο μέσα από την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, αφού πρώτα έχουν λυθεί τα προβλήματα και έχουν μελετηθεί καλά οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στις συναλλαγές. Τότε μόνο θα είναι δυνατό να υπηρετηθεί το χρονοδιάγραμμα ουσιαστικά και όχι μόνο τυπικά.